Portaal:New York (staat)/Uitgelicht/01

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Locatie van Albany in de staat New York

Albany is de hoofdstad van de Amerikaanse staat New York. De stad ligt in het oosten van de staat in Albany County, waarvan het de hoofdplaats is. Albany bevindt zich ten noorden van de stad New York, op de plaats waar de rivieren de Mohawk en de Hudson bij elkaar komen. Albany had in 2000 147.306 inwoners. Een deel van de State University of New York is hier gevestigd.

Albany werd in 1624 door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gesticht als Fort Oranje, ter vervanging van Fort Nassau dat in 1615 was gesticht. Het was voornamelijk een handelspost waar vooral beverpelzen werden ingekocht van de inheemse bevolking. Feitelijk ontstond de stad in 1647 nabij het fort; de stad werd toen tot Beverwijck gedoopt en was de tweede stad van Nieuw-Nederland na Nieuw-Amsterdam. De stichter was Brant van Slichtenhorst. In 1660 telde de stad 1050 inwoners. De twee belangrijkste straten in de stad heetten de Handelaersstraet (nu Broadway) en de Jonckheerstraet (nu State Street). Om de stad bevond zich een ring van houten pallisaden.

In 1664 veroverden de Engelsen het gebied. Ze doopten het fort om in Albany, ter ere van de Hertog van York en Albany, de latere koning Jacobus II van Engeland (de schoonvader van Willem III). In 1797 werd Albany de hoofdstad van de staat New York.