Portaal:New York (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

New York City skyline.jpg


Welkom op het portaal van New York (stad)
bewerk 

Introductie

Vlag van New York City
Zegel van New York City
De locatie van New York in de gelijknamige staat

New York (officieel City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika en vormt een centrum van internationale handel, politiek, communicatie, muziek, mode en cultuur. Met een ongekende hoeveelheid aan hoogstaande musea, galerijen, podia, media, internationale corporaties en groothandels geldt New York, naast Londen, Parijs en Tokio, als een van de belangrijkste vier wereldsteden. New York City, gelegen in de staat New York, heeft een bevolking van 8 miljoen mensen op een oppervlakte van 800 km² en vormt het hart van de New York Metropolitan Area, een van de grootste agglomeraties ter wereld met een bevolkingsaantal van meer dan 22 miljoen. New York bestaat uit vijf stadsdelen ("boroughs"): Brooklyn, the Bronx, Manhattan, Queens en Staten Island - waarvan ieder op zich al een grote stad had kunnen zijn. In de stad woont een groot aantal immigranten uit meer dan 180 landen waarmee het een van de meest kosmopolitische plaatsen op aarde is. De grootste groepen zijn Joden, Italianen, Chinezen, Latino's, Ieren en Afro-Amerikanen. Vele, uit Azië zijn gevestigd in Chinatown op Manhattan. Veel mensen uit de Verenigde Staten zelf worden door New York aangetrokken vanwege zijn cultuur, energie, kosmopolitanisme en door hun hoop het te kunnen gaan maken in de Big Apple.

overzicht<//span> bewerk 

Bezienswaardigheid
van de dag

Broadway 1909

Broadway is een van de grote straten in Manhattan, New York. Het gedeelte van de straat bij Times Square huisvest veel theaters die een altijd veranderend scala aan commerciële, op grote schaal gemaakte toneelstukken biedt, en dan met name musicals. Dit gedeelte van Broadway, ook wel bekend als The Great White Way, is een beroemde trekpleister voor miljoenen toeristen uit de hele wereld. Meedoen in een succesvolle Broadway-musical wordt door de zangers en acteurs gezien als het ultieme succes. De jaarlijkse Tony-uitreiking geeft prijzen aan de meest succesvolle nieuwe shows en revivals. In 2004 stond de eerste Nederlandse musicalactrice op Broadway op de planken. Pia Douwes schitterde als Velma Kelly in de musical Chicago.

overzicht<//span> bewerk 

Afbeelding van de maand

Het Central Park is een groot stadspark op het eiland Manhattan in de stad New York. Het is het bekendste park van New York en misschien zelfs van de Verenigde Staten. Met zo’n 25 miljoen bezoekers per jaar is het park het meest bezochte park in de Verenigde Staten.
bewerk 

Overzicht

Media
Pleinen
Parken
Winkelen
Paleizen
Bruggen
overzicht<//span> bewerk 

New Yorker van de dag

Sarah Michelle Gellar is een Amerikaanse actrice, geboren op 14 april 1977 te New York. Ze is getrouwd met collega Freddie Prinze jr. en woont samen met hem in Los Angeles. Ze acteert al sinds haar 4de, haar debuut maakte ze in een Burger King-reclame.

Ze werd wereldberoemd door haar hoofdrol in Buffy the Vampire Slayer (een The WB serie). Haar allereerste grote rol was in de serie Swan's Crossing, waar ze Sydney Rutledge in speelde. Daarna heeft ze nog in de langlopende serie All My Children gespeeld, maar in 1995 verliet ze de serie voor haar rol in Buffy. Door deze serie is ze een culticoon in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië geworden. Lees verder >>>
Meer New Yorkers

overzicht<//span> bewerk 

bezienswaardigheden

bewerk 

Meehelpen