Portaal:New York (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Welkom op het portaal van New York (stad)
bewerk 

Introductie

Vlag van New York City
Vlag van New York City
Zegel van New York City
Zegel van New York City
De locatie van New York in de gelijknamige staat
De locatie van New York in de gelijknamige staat

New York (officieel City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika en vormt een centrum van internationale handel, politiek, communicatie, muziek, mode en cultuur. Met een ongekende hoeveelheid aan hoogstaande musea, galerijen, podia, media, internationale corporaties en groothandels geldt New York, naast Londen, Parijs en Tokio, als een van de belangrijkste vier wereldsteden. New York, gelegen in de gelijknamige staat, heeft een bevolking van 8 miljoen mensen op een oppervlakte van 800 km² en vormt het hart van de New York Metropolitan Area, een van de grootste agglomeraties ter wereld met een bevolkingsaantal van meer dan 22 miljoen. New York bestaat uit vijf stadsdelen ("boroughs"): Brooklyn, the Bronx, Manhattan, Queens en Staten Island - waarvan ieder op zich al een grote stad had kunnen zijn. In de stad woont een groot aantal immigranten uit meer dan 180 landen waarmee het een van de meest kosmopolitische plaatsen op aarde is. De grootste groepen zijn Joden, Italianen, Chinezen, Latino's, Ieren en Afro-Amerikanen. Vele, uit Azië zijn gevestigd in Chinatown op Manhattan. Veel mensen uit de Verenigde Staten zelf worden door New York aangetrokken vanwege zijn cultuur, energie, kosmopolitanisme en door hun hoop het te kunnen gaan maken in de Big Apple.

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid
van de dag

St. Patrick's Cathedral
St. Patrick's Cathedral

Saint Patrick's Cathedral staat aan Fifth Avenue ter hoogte van de 50th Street van Manhattan in New York, bereikbaar vanaf metrostation Rockefeller Center. Deze Rooms-Katholieke kathedraal behoort tot de grootste ter wereld. Hij is 110 m lang en 58 m breed. Hij wordt gebruikt voor huwelijken en andere evenementen. Het schip is 36 m hoog en 16 m breed. De twee spitse torens zijn ruim 100 meter hoog. De voorzijde heeft drie bronzen deuren.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de maand

Het Central Park is een groot stadspark op het eiland Manhattan in de stad New York. Het is het bekendste park van New York en misschien zelfs van de Verenigde Staten. Met zo’n 25 miljoen bezoekers per jaar is het park het meest bezochte park in de Verenigde Staten.
bewerk 

Overzicht

Media 
Pleinen 
Parken 
Winkelen 
Paleizen 
Bruggen 
overzicht bewerk 

New Yorker van de dag

Theodore Roosevelt (New York, 27 oktober 1858 - 6 januari 1919) was de 26e president van de Verenigde Staten, van 1901 tot 1909. Hij was Republikein en de eerste Amerikaan die een Nobelprijs voor de Vrede ontving. Theodore Roosevelt, kwam uit een bemiddelde familie met Nederlandse wortels. Hij had zware astma en nog een paar kwalen. Maar hij voelde niets voor een leven van nietsdoen. De politiek oefende op Roosevelt, met zijn strijdlustige karakter, een natuurlijke aantrekkingskracht uit. In 1880 voltooide Roosevelt zijn studie aan de Harvard-universiteit. Kort daarna werd hij als Republikein in de Wetgevende Vergadering van de staat New York gekozen. Een verergering van zijn astma deed Roosevelt besluiten naar het westen te gaan. Daar werkte hij twee jaar als veeboer. Lees verder >>>
Meer New Yorkers

overzicht bewerk 

bezienswaardigheden

bewerk 

Meehelpen