Portaal:New York (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:New York City)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

New York City skyline.jpg


Welkom op het portaal van New York (stad)
bewerk 

Introductie

Vlag van New York City
Zegel van New York City
De locatie van New York in de gelijknamige staat

New York (officieel City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika en vormt een centrum van internationale handel, politiek, communicatie, muziek, mode en cultuur. Met een ongekende hoeveelheid aan hoogstaande musea, galerijen, podia, media, internationale corporaties en groothandels geldt New York, naast Londen, Parijs en Tokio, als een van de belangrijkste vier wereldsteden. New York City, gelegen in de staat New York, heeft een bevolking van 8 miljoen mensen op een oppervlakte van 800 km² en vormt het hart van de New York Metropolitan Area, een van de grootste agglomeraties ter wereld met een bevolkingsaantal van meer dan 22 miljoen. New York bestaat uit vijf stadsdelen ("boroughs"): Brooklyn, the Bronx, Manhattan, Queens en Staten Island - waarvan ieder op zich al een grote stad had kunnen zijn. In de stad woont een groot aantal immigranten uit meer dan 180 landen waarmee het een van de meest kosmopolitische plaatsen op aarde is. De grootste groepen zijn Joden, Italianen, Chinezen, Latino's, Ieren en Afro-Amerikanen. Vele, uit Azië zijn gevestigd in Chinatown op Manhattan. Veel mensen uit de Verenigde Staten zelf worden door New York aangetrokken vanwege zijn cultuur, energie, kosmopolitanisme en door hun hoop het te kunnen gaan maken in de Big Apple.

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid
van de dag

Federal Hall front.jpg

Federal Hall, gevestigd op 26 Wall Street in New York City fungeerde als het eerste capitool van de Verenigde Staten en was de plaats waar George Washington als eerste president werd geïnaugureerd in 1789. Het is ook de plaats waar de Bill of Rights werd aangenomen. Het originele gebouw werd afgebroken in de negentiende eeuw en vervangen door het huidige bouwwerk, dat dienst deed als het eerste Amerikaans douanekantoor. Vandaag de dag is het een monument en wordt het onderhouden als een museum om de historische gebeurtenissen in het gebouw te gedenken.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de maand

Zicht op Wall Street en de New York Stock Exchange vanaf het standbeeld van George Washington bij de Federal Hall.
bewerk 

Overzicht

Media
Pleinen
Parken
Winkelen
Paleizen
Bruggen
overzicht bewerk 

New Yorker van de dag

Estée Lauder (1 juli 190624 april 2004) was de oprichtster en gedurende vele jaren de directeur van Estée Lauder Inc., een vernieuwend Amerikaans cosmeticabedrijf. Lauder richtte het cosmeticabedrijf op met een recept voor gezichtscrème van haar oom, een chemicus. Lauder werd geboren te New York als Josephine Esther Mentzer. Ze was een telg uit een joods-Amerikaanse familie. In 1930 huwde ze Joseph Lauter. Ze scheidde van hem in 1939 en hertrouwde in 1942 waarna zij samen bleven tot zijn dood in 1982. De familie Mentzer veranderde hun familienaam aan het eind van de jaren dertig in "Lauder". Lauder was onder meer de bedenker van de thuisverkoop van cosmetica, het cadeau bij aankoop - waarbij men een royaal geschenk 'krijgt' als men veel geld aan cosmetica spendeert - en de snelle opmaak voor de Amerikaanse carrièrevrouw. Lees verder >>>
Meer New Yorkers

overzicht bewerk 

bezienswaardigheden

bewerk 

Meehelpen