Portaal:Nijmegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nijmegen - horizon met Stevenskerk.jpg

Portaal Nijmegen
bewerk 

Introductie

Gezicht op de Waal en de Valkhofburcht door Jan van Goyen, 1641

Nijmegen is een van de steden die de titel oudste stad van Nederland claimen. In het jaar 2005 werd het 2000-jarig bestaan van de stad en het 1900-jarig bezit van stadsrechten gevierd. Sporen van bewoning zijn al bekend uit het Neolithicum, de midden en late bronstijd en (ten noorden van de Waal) uit de midden en late ijzertijd.

Grote markt in Nijmegen

De stad ligt grotendeels op de linkeroever van de Waal, aan de voet van een stuwwal. Een deel van de gemeente ligt aan de overzijde van de rivier. Het betreft hier de zogenaamde Waalsprong, een recent geannexeerd gebied, waarin zich het dorp Lent en een deel van Oosterhout bevinden.


bewerk 

Uitgelicht

Nijmegen Centraal Station.jpg

Station Nijmegen is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Nijmegen. Het werd geopend op 9 augustus 1865. Het station lag toen nog niet op de plaats van het huidige station, maar op de plek waar tegenwoordig Concertgebouw de Vereeniging gelegen is (aan het huidige Keizer Karelplein). Er werd destijds alleen een spoorverbinding onderhouden met Kleef (geopend 1865).

Op 15 juni 1879 werd Nijmegen aangesloten op het nationale spoorwegnet; er kwam een verbinding met Arnhem waarvoor een spoorbrug over de Waal werd gebouwd. Het station werd toen ook verplaatst naar de huidige locatie. Ook kwamen er verbindingen naar 's-HertogenboschTilburg (geopend 1881) en Venlo (geopend 1883) tot stand.


bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Uit de geschiedenis

Het beleg van Nijmegen (1591) door Prins Maurits - The siege of Nijmegen (1591) by Prince Maurice.jpg

Het Beleg van Nijmegen in 1591 (ook wel de Reductie van Nijmegen genoemd is een belegering van de stad Nijmegen door Prins Maurits tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Na een belegering van een week gaf de stad zich op 21 oktober 1591 over.


bewerk 

Lijsten en overzichten


bewerk 

Gewenste artikelen

bewerk 

Bezienswaardigheden in Nijmegen

bewerk 

Belangrijke jaartallen


bewerk 

Navigatie

Subportalen van Nederland
Amsterdam · Baarn · Breda · Den Haag · Friesland · Gouda · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht
Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht