Portaal:Oudheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Portaal
 
 
Werkplaats
 
 
Bibliografie
 
Portaaloudheidbanner.png
Welkom op het portaal van de Oudheid
Inleiding
Met Oudheid wordt over het algemeen die periode in de geschiedenis van een bepaalde cultuur bedoeld die begint met de introductie van het schrift en het ontstaan van een beschaving. In onze westerse cultuur bedoelt men daar vaak de periodes van het oude Nabije Oosten (ca. 3300 v. Chr. tot ca. 800 v. Chr.) en de klassieke oudheid (van ca. 800 v. Chr. tot 476 na Chr.)

De Europese geschiedenis wordt gewoonlijk in vier perioden onderverdeeld: Oudheid, Middeleeuwen, Nieuwe Tijd en Moderne Tijd. Vaak wordt de Renaissance als aparte overgangsperiode tussen de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd aangezien.

Verscheidene culturen kennen een oudheid. De definitie wordt doorgaans vooral gebruikt voor de Oudheid van de westerse beschaving. Deze begon kort voor 3000 v.Chr. met de uitvinding van het schrift. De periode van ongeveer 600 v.Chr. tot 400 n. Chr. wordt de Klassieke Oudheid genoemd.

Ook andere culturen kennen een oudheid. Voorbeelden zijn de Chinese Oudheid, het Perzische Rijk, Java en Meso-Amerika. Het Oude Egypte en Mesopotamië worden vaak als voorlopers van de westerse beschaving beschouwd, maar ze worden niet tot de Klassieke Oudheid gerekend, omdat die term doorgaans alleen gebruikt wordt voor de geschiedenis van het Oude Griekenland en het Romeinse Rijk.

Ontwikkelingen en gebeurtenissen
Uitgelichte afbeelding
Romtrireme.jpg

Romeins trireem afgebeeld op een mozaïek in Tunesië. Een trireem was een met roeiriemen door roeiers voortbewogen oorlogsschip.

Artikelen uit de Etalage

Fairytale bookmark.png Ahmose I
Fairytale bookmark.png Aphrodite
Fairytale bookmark.png Aspasia
Fairytale bookmark.png Augustus (keizer)
Fairytale bookmark.png Byzantijnse Rijk
Fairytale bookmark.png Caligula
Fairytale bookmark.png Carthago
Fairytale bookmark.png Constantijn de Grote
Fairytale bookmark.png Corpus Hermeticum
Fairytale bookmark.png Etrusken
Fairytale bookmark.png Filistijnen
Fairytale bookmark.png Gupta's
Fairytale bookmark.png Heiligdom van de Grote Goden van Samothrake
Fairytale bookmark.png Heraclitus
Fairytale bookmark.png Indusbeschaving

Fairytale bookmark.png Iulia Agrippina minor
Fairytale bookmark.png Livia Drusilla II
Fairytale bookmark.png Kanaal van Corbulo
Fairytale bookmark.png Krijgsolifant
Fairytale bookmark.png Legio X Fretensis
Fairytale bookmark.png Muziek in de Oudheid
Fairytale bookmark.png Mythologie
Fairytale bookmark.png Nikè van Samothrake
Fairytale bookmark.png Pherecydes van Syros
Fairytale bookmark.png Qanat
Fairytale bookmark.png Romeins legionair
Fairytale bookmark.png Romeinse religie
Fairytale bookmark.png Timaeus (Plato)
Fairytale bookmark.png Marcus Vipsanius Agrippa
Fairytale bookmark.png Lucius Vitellius (gouverneur van Syria)

Uitgelicht
Gaius Iulius Caesar
Uitgediept

Gaius Iulius Caesar (Rome, 13 juli ± 100 v.Chr. - Rome, 15 maart 44 v.Chr.) was een briljant politicus en strateeg in de door burgeroorlogen geteisterde Romeinse republiek. Hij slaagde erin om de twee onverzoenbaar geachte rivalen Crassus en Pompeius te verenigen in een triumviraat in 60 v.Chr.

Wanneer Crassus echter sneuvelt in de strijd tegen de Parthen, valt het triumviraat uit elkaar. Caesar en Pompeius komen tegenover elkaar te staan. Caesar die troepen gelicht heeft voor zijn veroveringstochten in Gallia, zet hen nu in tegen Pompeius die door de senaat is aangesteld als dictator om Caesar te verslaan.

Uiteindelijk slaagt Caesar erin Pompeius te verslaan en de naar Egypte gevluchte Pompeius wordt daar vermoord zodra hij voet aan wal zette. Zijn hoofd wordt aan Caesar aangeboden, die bedankt voor de eer. In Alexandrië ontmoet Caesar Cleopatra, die zijn minares zal worden.

Teruggekeerd in Rome wordt Caesar aangesteld tot dictator, vervolgens - op vraag van Caesar - voor tien jaar en dan tot slot - nog steeds op verzoek van Caesar - voor het leven. Dit is voor de republikeinen de druppel die de emmer doet overlopen en op de Iden van maart 44 v.Chr. wordt Caesar vermoord.

Categorieën
22 juli in de oudheid
Personen uit de Oudheid
Gewenste artikelen

Alaca Höyük (d:Q558861) - Arabische mythologie (d:Q434553) - Enkidoe (d:Q463220) - Enkomi (d:Q1343280) - Gathas (d:Q1329536) - Graea (d:Q15616542) - Nichoria (d:Q1595514) - Peddarsweg (d:Q1595514, lange-afstand voetpad) - Sanchuniathon (d:Q968582) - Tille Höyük (d:Q6096173) - Villa van de Papyri (d:Q1347586)


Verwante portalen
Zusterprojecten
De Oudheid op andere Wikimedia zusterprojecten
Commons-logo.svg Wikibooks-logo.svg Wikisource-logo.png WiktionaryNl.svg Wikiquote-logo-en.png
Afbeeldingen Boeken Teksten Definitie Citaten
Commons Wikibooks Wikisource WikiWoordenboek Wikiquote