Portaal:Súdwest-Fryslân/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uitgelicht artikel van vandaag

Portaal:Súdwest-Fryslân/Uitgelicht artikel/dinsdag

/maandag
/dinsdag
/woensdag 
/donderdag
/vrijdag
/zaterdag
/zondag


Maandag[brontekst bewerken]

IJsselmeerkust vanaf Luchtwachttoren Oudemirdum

Nationaal Landschap Zuidwest Friesland (officieel: Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, Fries: Nasjonaal Lânskip Súdwest-Fryslân) is een Nationaal Landschap dat zich uitstrekt over de gemeente Súdwest-Fryslân en deels over de gemeente De Friese Meren. Het landschap wordt gekenmerkt door weilanden met dijken, boerderijen en terpdorpen, meren, dorpen en steden. Zuidelijk van Balk liggen heuvels die ooit door het landijs zijn opgestuwd en vindt men het bosrijke Gaasterland.

Dinsdag[brontekst bewerken]

Blik op Kolmeersland tijdens de Sneekweek 2009

De Sneekweek is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en de gemeente Súdwest-Fryslân. Tijdens deze week, die loopt van de vrijdag voor de eerste zaterdag in augustus tot en met de donderdag hierna, zijn er elke dag zeilwedstrijden in verschillende eenheidsklassen op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen. Tevens worden er verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd in de binnenstad van Sneek, zoals een vlootschouw, muziekfestival en een kermis, en op het Kolmeersland.

Woensdag[brontekst bewerken]

Onze Lieve Vrouwe van Sevenwouden.

Onze Lieve Vrouwe van Sevenwouden is het genadebeeld van Maria dat wordt vereerd in de Sint-Franciscusbasiliek te Bolsward. Hoewel het beeld zelf uit het einde van de dertiende eeuw dateert (en dus een van de oudste mirakelbeelden van Nederland is) stamt de devotie zelf eerst uit veel later tijden. Zij stond opgesteld in een kapel op een brug toen de stad werd binnengevallen door de Zwarte hoop, muitende soldaten van de hertogen van Saksen in 1515. Wonderlijk genoeg bleef het beeld gespaard, en kreeg vanaf dat moment een bijzondere verering.

Donderdag[brontekst bewerken]

Monument ter nagedachtenis aan de Slag bij Warns

Warns is een dorp in Súdwest-Fryslân met een rijke historie. Het was de locatie van de Slag bij Warns (1345). In Warns stond ooit de stins van Jelmer Ottes Sytzama, en toen Douwe Geales Galema hier in 1490 ook een stins liet bouwen, ontstond er ruzie. Het conflict werd pas beslecht toen Galema de stins van Sytzama liet afbreken. In de 17e en 18e eeuw was Warns een dorp van zeelui. In het begin van de 18e eeuw stonden er nog acht kapiteinswoningen. De kapiteins voeren op Noorwegen en de Oostzee. In de 19e eeuw beperkte de scheepvaart zich tot Holland en verloren dorpen als Warns aan belang.

Vrijdag[brontekst bewerken]

De rivier de Ee in IJlst, een van de elf steden

De Friese elf steden zijn elf plaatsen in Friesland die stadsrechten verkregen. Van deze steden liggen er maarliefst zes in de gemeente Súdwest-Fryslân. Stavoren kreeg in 1118 als eerste stadsrechten. De wereldberoemde Elfstedentocht voert schaatsers langs alle elf de steden. Ook de fietselfstedentocht is een groot evenement in de regio.

Zaterdag[brontekst bewerken]

De Sneeker Waterpoort is een waterpoort over de Hoogendsterpijp in Sneek. De poort bestaat uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de vaarroute tussen de De Kolk en de Stadsgracht aan het stadscentrum, en boven de brug een poortwachterswoning. Sneek had nog vier andere waterpoorten en twee landpoorten, die alle zijn gesloopt. De Waterpoort bleef over en is tegenwoordig het symbool van Sneek.

Zondag[brontekst bewerken]

Sneek Wit Zwart is een voetbalclub uit Sneek. Het eerste team komt op zondag uit in de Topklasse van het amateurvoetbal. De vereniging werd in 1910 opgericht en ging in 2008 een fusie aan met Wit Zwart Sneek. Hoogtepunt uit de clubhistorie is het algeheel landskampioenschap in 1970. De club is de grootste vereniging van de stad met een kleine duizend leden.