Portaal:San Francisco/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
/maandag Fisherman's Wharf
/dinsdag San Francisco Bay Area
/woensdag Golden Gate Bridge
/donderdag California Palace of the Legion of Honor
/vrijdag Alcatraz
/zaterdag Aardbeving San Francisco 1906
/zondag Chinatown (San Francisco)


Fisherman's Wharf

Fisherman's Wharf is een oude zeeliedenbuurt in San Francisco, Californië die veranderd is in een bezienswaardigheid. Er zijn veel authentieke visrestaurants en hedendaagse trendy cafés. Fisherman's Wharf kijkt uit op Alcatraz, ook wel the Rock genoemd.

Op Pier 39 van Fisherman's Wharf is een grote groep van Californische zeeleeuwen te vinden. Fisherman's Wharf is toeristisch; de authentieke restaurants zijn vervangen door snelle eettenten die verwijzen naar het verleden, maar die qua kwaliteit te wensen over laten.

Lees verder >>>


De San Francisco Bay Area is een grootstedelijke agglomeratie in Noord-Californië in de Verenigde Staten. Het gebied bestaat uit de steden San José, San Francisco, Oakland en Berkeley die alle rond de Baai van San Francisco liggen. Met ruim 7,2 miljoen inwoners is het de op vijf na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten, alleen New York, Los Angeles, Chicago, Washington-Baltimore en Boston zijn groter.

In het gebied liggen twee gerenommeerde universiteiten, Berkeley en Stanford.

Belangrijk voor het gebied is de halfgeleiderindustrie die zich concentreert in Silicon Valley. Een aantal grote computerbedrijven heeft er zijn hoofdkantoor, waaronder Apple, HP, Intel, Sun en Google Inc.. Silicon Valley ligt rond de zuidpunt van de baai.

Lees verder >>>


Golden Gate-brug

De Golden Gate-brug (Engels: Golden Gate Bridge) is een hangbrug die het schiereiland van San Francisco met Marin County verbindt. De brug is hoog genoeg om de grote zeeschepen de Baai van San Francisco en de haven van San Francisco zonder problemen te laten bereiken. De brug heeft een lengte van 1280 m.

De naam voor de brug is gekozen vanwege de entree naar de Grote Oceaan. John C. Fremont noemde de entree 'Chrysopylae', dat Gouden Poort betekent omdat deze hem herinnerde aan de haven van Istanbul die 'Chrysoceras' heette (Gouden Hoorn).

De brug is ontworpen door Joseph B. Strauss en geopend op 28 mei 1937. Het is in één richting een tolbrug; er wordt alleen tol geheven naar San Francisco toe.

Lees verder >>>


California Palace of the Legion of Honor

Het California Palace of the Legion of Honor is een van de mooiste musea van San Francisco, gelegen in het Lincoln Park. Met het uitzicht op de Golden Gate Bridge en een collectie van 80 werken van Rodin is het museum populair bij toeristen. Het gebouw is een replica van het Palais de la Legion d'Honneur in Parijs, waar Napoleon zijn eerste militaire macht oprichtte. Het gebouw werd door Mr. en Mrs. Adolph B. Spreckels gegeven aan de bewoners van San Francisco op Armistice Day in 1924, om de Californiërs die omkwamen in de Eerste Wereldoorlog te eren.

De collectie is gevarieerd (beelden, voorwerpen en schilderijen) van alle werelddelen vanaf de Middeleeuwen. Enkele grote namen die in het museum hangen: El Greco, Le Brun, Rubens, Rembrandt, David, Courbet, Monet, Degas, Renoir, Manet, Pissarro, Cézanne, Gaugin, Van Gogh, Picasso, Dali, Matisse enzovoorts. In het museum worden ook regelmatig tijdelijke exposities gehouden.

Lees verder >>>


Alcatraz
Alcatraz

Alcatraz is een eiland in de haven van San Francisco. Van 1934 tot 1963 was het in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis. Maar liefst 1545 gevangenen hebben het eiland als standplaats gehad. De beroemdste gevangene was Alphonse "Al" Capone. De gevangenis had een zeer streng regime. In de beginjaren van Alcatraz was het zelfs niet toegestaan om onderling te praten. Nadat er door middel van het toilet doorspoelen een primitieve communicatie op gang kwam, is het spreekverbod opgeheven. Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen. In 2004 zond Discovery Channel echter de serie "MythBusters" uit, waarin in een van de afleveringen een ontsnappingspoging werd gedaan. Het lukte hen om de wal te bereiken, waarmee was aangetoond dat het wel degelijk mogelijk was om te ontsnappen uit Alcatraz.

Lees verder >>>


Aardbeving van 1906

Schade na de aardbeving van 1906 in San Francisco.

San Francisco ligt op de San Andreasbreuk, oorzaak van regelmatige (kleine en grote) aardbevingen. Op 18 april 1906 richtte een zware aardbeving (geschatte magnitude 7,8) grote schade aan in San Francisco. Deze had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Er waren 3000 doden. De meeste schade werd echter aangericht door de grote brand die na de beving ontstond. Honderd jaar later, op 18 april 2006, werd dit feit herdacht.

In 1989 werd de stad opnieuw door een grote aardbeving getroffen (circa 60 slachtoffers). De kans dat een dergelijke ramp de stad opnieuw treft blijft groot. Het kan nog vele jaren duren, maar een verwoestende aardbeving kan iedere dag toeslaan. Veel gebouwen zijn 'bevingsproof' gemaakt, maar desondanks kan een aardbeving nog steeds grote gevolgen hebben. Sinds de 'Katrina-Ramp' in New Orleans in 2005 is Amerika nog eens geconfronteerd met de gevolgen van een natuurramp voor een grote 21e eeuwse stad.

Lees verder >>>


Straat met Chinese gebouwen

Chinatown San Francisco is na Chinatown New York de grootste Chinatown in Noord-Amerika. Er wonen ongeveer 100.000 mensen.

De ingang van dit stadsdeel (of beter "stad in de stad") wordt duidelijk gemarkeerd door een Chinese toegangspoort. Overigens staan er twee leeuwen geposteerd aan weerskanten van de poort die je verwelkomen in deze (zeer groot uitgevallen) Chinese wijk. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door Chinese straatverlichting, vlaggen en gebouwen die versierd zijn met pagodedaken. Zover het oog reikt kan men Chinese karakters zien die uitgestald zijn op affiches, uithangborden, vlaggen en neonverlichting. Het kan op iemand overkomen alsof men zich in een van de drukste steden in China bevindt.

Honderden Chinese restaurantjes (het zou in deze restaurants zijn dat de traditie van de typische gelukskoekjes is uitgevonden en dus niet in China!), antiekwinkels en dergelijke vind je terug in deze wijk. Andere opmerkelijke bezienswaardigheden zijn onder meer een boeddhistische tempel en de "Bank of Canton", een gebouw dat volledig in Aziatische stijl is gebouwd.

Lees verder >>>