Portaal:Sciencefiction/Uitgelicht/8

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Uitgelicht[brontekst bewerken]

Bij de oude Grieken veranderde de god Zeus vaak zijn gedaante, zo verleidde hij Europa toen hij zich als stier vermomd had.

Een gedaanteverwisseling of gedaanteverandering is een verandering van lichaam, of in het algemeen van vorm. Andere woorden voor gedaantewisseling zijn metamorfose of transfiguratie.

Een gedaantewisseling van een mens naar een dier, of van een mens naar een ander mens is wetenschappelijk gezien niet mogelijk. Het is echter een populair thema in mythes, sciencefiction en fantasy. Bijna elke cultuur op de wereld kent wel een mythe over gedaanteverwisseling, en bijna elk veel voorkomend dier heeft wel een mythe om zich heen die over gedaanteverwisseling gaat.

Angstwekkende schepsels die van gedaante verwisselen in mythen en legendes zijn de weerwolf en de vampier. Op de Caraïben kent men de zombie, een dode die tot leven wordt gewekt aan allerlei kwaad aanricht.

In de film Spider-Man verandert de hoofdpersoon zich in iemand die als een spin draden kan maken, en daardoor zich spectaculair verplaatst door de wereld. Dit vermogen is ontstaan door de beet van een gemuteerde spin.(Lees verder)