Portaal:Spanje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Artikel van de dag overzicht | bewerk
Vlag en Wapen bewerk
De façade
De façade

De Sagrada Familia (Heilige Familie), of, voluit, Temple Expiatori de la Sagrada Família, is een kerk in de Catalaanse hoofdstad Barcelona (noordoost-Spanje). Het is een wonderlijk bouwsel in de zogenaamde neocatalaanse stijl, vol grillig gevormde torentjes en ornamentjes, waaraan al tientallen jaren gewerkt wordt, zó lang, dat de voltooide gedeelten al zijn aangetast en gerenoveerd moeten worden. Velen denken dan ook dat het werk nooit voltooid zal worden. De ontwerper van de Sagrada Familia was Antoni Gaudí, de bedenker van meer karakteristieke bouwwerken in Barcelona. Dit was zijn laatste werk; hij wijdde de laatste jaren van zijn leven uitsluitend hieraan en leefde heel die tijd als een kluizenaar op de werf. De Sagrada Familia (een Rooms-Katholieke basiliek) is hét meesterwerk van Gaudí. In deze tempel, die ondertussen het symbool is van de modernistische architectuur in Barcelona, heeft hij al zijn opvattingen over architectuur samengevat. Op 3 november 1883 nam Gaudí de leiding van de bouw over van Francisco de Paula del Villar, een aanhanger van de neogotiek, die tot dusver alleen een deel van de crypte klaar had. Tijdens de bouw stond Gaudí erop dat hij van alles op de hoogte gehouden werd. De ambachtslieden leidde hij zelf op, hij hield alle details in de gaten en bleef zijn ideeën steeds veranderen tot de stijl niet gotisch meer te noemen was. lees verder >>>

Overzichtsartikelen bewerk
Etalage van dit portaal bewerk
Regio van de maand overzicht | bewerk
Autonome regio's bewerk

Galicië (Spaans: Galicia, Galicisch: Galicia of Galiza) is een van de 17 autonome regio's van Spanje en ligt in het uiterste noordwesten van het Iberisch Schiereiland.

Het grenst in het zuiden aan Portugal, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het noorden aan de Golf van Biskaje en in het oosten aan de andere Spaanse autonome regio’s Asturië en Castilië en León. De hoofdstad van Galicië is Santiago de Compostella, een stad met iets minder dan 100 000 inwoners, maar de grootste stad is Vigo en de grootste agglomeratie A Coruña. Galicië heeft twee officiële talen, het Galicisch en het Spaans. De nationale feestdag van Galicië valt op 25 juli, dat is de feestdag van Sint Jacobus, Santiago.

Afbeelding van de maand overzicht | bewerk
Steden bewerk

De watertoren van de Expo 2008
Meehelpen aan artikelen over Spanje op Wikipedia bewerk
Verwante portalen bewerk

Gewenste artikelen:
Caso Rubiales (es/en) · Museo Arqueológico Nacional (MAN) - (es/en) · Geografie van Spanje (es/en) · Jota (es/en) · Revolutionair Catalonië (ca/es/en) · Spaanse School (es/fr) · Toerisme in Spanje (es/de/en) · Universiteit van Valencia (es/en) · Vervoer in Spanje (es/en)

Personen

Gregorio Fernández (es/en) · Daniel Zuloaga (es/en)
Nieuwe artikelen:

Construcciones Aeronáuticas (CASA) · Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI) · Anciles · Colegio Teresiano · El Capricho · Parque del Buen Retiro · Catalaans Kustgebergte · Kastiliaans Scheidingsgebergte · Plaza de España · Museo Lázaro Galdiano · Costa Verde · Costa del Ahazar

Personen

Cristina Fallarás · Antonio Soler
Dit kan beter:

- Buñol (18 mrt 2009) - Spaanse Staat (20 mrt 2010)


Zie ook de te verbeteren en gewenste artikelen van Portaal Spaans
Subportalen van Zuidwest-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Andorra · Italië · Portugal · San Marino · Spanje · Andalusië · Barcelona · (Zuid-Frankrijk)