Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/36

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Raadhuis van Roosendaal

Roosendaal (uitspraak) is een stad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, en hoofdstad van de gelijknamige gemeente Roosendaal.

Door zijn ligging aan de spoorlijn (Amsterdam-) Rotterdam-Antwerpen (-Brussel-Parijs) vervult Roosendaal een belangrijke internationale logistieke functie. Roosendaal is het laatste station op Nederlands grondgebied voor de grens met België. Als de HSL-Zuid eenmaal in bedrijf is genomen zal deze functie voor een groot deel worden overgenomen door Breda, dat ook voor het autoverkeer (A16/E19) al een belangrijke grensfunctie vervult.

Door de spelling onderscheidt de naam zich van Rozendaal bij Arnhem, al werd ook Roosendaal in het verleden wel eens zo gespeld. Rozendaal (Frans: Rosendaël) was daarnaast ook een dorp bij de Franse stad Duinkerke en vormt daar thans een wijk van. Ten slotte bestaat nog het Vlaams-Brabantse Roosdaal.

In het centrum bevindt zich het overdekte winkelcentrum de Roselaar. Er zijn winkels is o.a. de Dokter Brabersstraat, Nieuwe Markt, Oostplein, Roselaar, Roselaarplein.