Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/24

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Tafelberg boven Kaapstad
De Tafelberg boven Kaapstad

Kaapstad, bijgenaamd de Moederstad, is de hoofdstad van de Westelijke Kaap provincie en is het wetgevend centrum van Zuid-Afrika. Ze heeft ongeveer 2,9 miljoen inwoners (2001).

Kaapstad werd in 1652 gesticht door de Nederlander Jan van Riebeeck als handelspost van de Vereenigde Oostindische Compagnie en is daarmee de oudste Europese vestiging van het land. Lange tijd was ze de hoofdstad van de Nederlandse Kaapkolonie. Nadat eind achttiende eeuw de VOC bankroet ging en Nederland een Fransgezinde regering kreeg (zie Bataafse Republiek), werden Kaapstad en de Kaapkolonie in 1806 veroverd door de Britten, net als veel andere Nederlandse koloniën overigens. Bij de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden kreeg Nederland enkele kolonies terug, waaronder Nederlands-Indië, maar de Britten behielden de Kaapkolonie voor zichzelf vanwege de strategische ligging op de vaarweg naar Indië. De oorspronkelijke kolonisten voelden zich steeds meer onderdrukt door de Britse kolonisator en trokken uiteindelijk in groten getale als de Boeren het Zuid-Afrikaanse achterland in. Pas in 1910 verkregen de kolonies zelfstandigheid als de Unie van Zuid-Afrika.

In Kaapstad is zowel de Nederlandse als de Engelse overheersing vandaag nog duidelijk zichtbaar in de Hollandse en Victoriaanse architectuur. Ze vormt daarmee een belangrijke toeristische bestemming. Ingeklemd tussen de Tafelbaai aan de ene kant en de Tafelberg aan de andere zijde, liggen er woonbuurten rondom de zakenkernen van het centrum met zijn wolkenkrabbers. De ijzige Benguelastroom stroomt vanuit het zuiden en veroorzaakt een klimaat met winterregens waarin fruit goed gedijt. Het schiereiland is een van de zes plantenkoninkrijken van de wereld. Veel soorten zijn specifiek voor de regio en uniek in de wereld. Hieronder vallen vooral Fynbos, een soort heide-achtige bebossing, en Proteas, de nationale bloem.