Portaal:Turkije/Uitgelichte artikels/Week

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag om Sakarya
Slag om Sakarya

De Grieks-Turkse oorlog was een serie veldslagen tussen Griekenland en het bezette Turkije om West-Anatolië tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. Hoewel deze voornamelijk in 1921 en 1922 woedde, begon de voorgeschiedenis al in 1918.

De voorgeschiedenis van de Grieks-Turkse oorlog en de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog begint met de Italiaanse ambities. De Amerikanen, Fransen en Britten zagen de Italiaanse inhaligheid met lede ogen aan. Zij besloten op de onderhandelingen in Parijs Italië een hak te zetten door de Britten de controle over de zeestraten te laten behouden, de Fransen een mandaatgebied ten zuidoosten van het Italiaanse toe te wijzen, en Griekenland uit te nodigen mee te doen en een gebied rond İzmir (Smyrna) te bezetten. Een groot deel van de Grieken was hier wel voor te porren. Het Megali Idea leefde nog altijd zeer sterk. Venizelos, die de Griekse politiek leidde, zag een herboren Byzantium. De Britten beloofden namelijk te zijner tijd ook Oost-Thracië en Constantinopel aan de Grieken over te dragen. Constantinopel was de grootste Griekstalige stad, I Polis (dé stad), en zou Athene als hoofdstad moeten vervangen. De Britten zouden hierdoor, samen met een versterkt Griekenland, het oostelijk bekken van de Middellandse Zee beheersen en tegelijkertijd Turkije en Italië "kort" houden.

Dezelfde redenen zorgden voor een machtsomwenteling in Italië. Omdat het de Italiaanse politiek niet lukte deze eisen te behalen bij de Geallieerden, kwamen de fascisten aan de macht. Hun belangrijkste politieke doelen waren het behalen van deze eisen. Ook tekent hier zich de voorgeschiedenis af op basis waarvan later Italië met Nazi-Duitsland zou gaan samenwerken in de Tweede Wereldoorlog.

[bewerk]