Portaal:Vietnam/Uitgelicht artikel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Maandag

Ho Chi Minhstad (Vietnamees: Thành phố Hồ Chí Minh), eerder bekend als Saigon en daarvoor als Prey Nokor, is de grootste stad in Vietnam. Het ligt op de westelijke oever van de Saigonrivier, behoort tot de gelijknamige gemeente Ho Chi Minhstad en valt in de regio Dông Nam Bô. In de nabijheid bevindt zich de Internationale Luchthaven Tân Sơn Nhất. Ho Chi Minhstad heeft ongeveer zeven miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Vietnam. Het grootste gedeelte van de inwoners is Vietnamees. Er wonen ook veel Hoa (Chinese Vietnamezen). Ook wonen er Khmer Krom en andere bevolkingsgroepen.

Lees verder



Dinsdag

Bến Tre, uitspraak: [ɓen3533]? is een provincie van Vietnam, gelegen in de vlakte van de Mekongrivier. Het ligt aan de Zuid-Chinese Zee en heeft 60 km kust. Het grenst aan de provincie Tiền Giang in het noorden, aan Vinh Long in het westen en zuidwesten en aan Trà Vinh in het zuiden. De hoofdstad is Ben Tre-stad en ligt op 85 km van Ho Chi Minhstad. De provincie heeft een oppervlakte van 2 322 km² en telde in 2004 1 345 600 inwoners. Vroeger heette ze Kien Hoa (Kiến Hoà). De vier zijrivieren van de Tien-rivier (sông Tiền) – namelijk de My Tho (sông Mỹ Tho), de Ba Lai (sông Ba Lai), de Ham Luong (sông Hàm Luông) en de Co Chien (sông Cổ Chiên) – delen de provincie op in drie eilandjes: Minh, Bao (Bảo) en An Hoa (An Hoá). Behalve deze rivieren zijn er ook nog de Ben Tre-rivier (sông Bến Tre), het Bang Cung-kanaal (rạch Bàng Cùng), het Them-kanaal (kinh Thêm), het Tan Huong-kanaal (kinh Tân Hương), het Tien Thuy-kanay (kinh Tiền Thuỷ), het Cau May-kanaal (rạch Cầu Mây), het Vung Luong-kanaal (rạch Vũng Luông) en andere.

Lees verder...



Woensdag

Vũng Tàu ("ankerplaats") is een stad in Vietnam en is de hoofdplaats van de provincie Bà Rịa-Vũng Tàu. Vũng Tàu telt naar schatting 230.000 inwoners. Vũng Tàu is het centrum voor het delven van aardolie van Vietnam en is verder beroemd om de stranden die druk bezocht worden door de mensen uit Ho Chi Minhstad. Tijdens de 14e en 15e eeuw vormde de kaap waar later Vũng Tàu zou ontstaan een moeras waar Europese handelsschepen regelmatig kwamen. De naam Vũng Tàu ("ankerplaats") is hiervan afgeleid. Portugese zeevaarders voeren Vũng Tàu vaak voorbij en vernoemden haar naar de (in het katholicisme) heilige Jakobus de Meerdere. Later veroverden de Fransen Vietnam en noemen de kaap naar Jakobus. De klif van Vũng Tàu wordt nu Mũi Nghinh Phong ("Kaap van het welkom van de (wind)bries") genoemd. Aanvankelijk was de naam echter geen Vũng Tàu maar Tam Thắng ("drie boten") verwijzend naar de eerste drie dorpen in dit gebied: Thắng Nhất, Thắng Nhị en Thắng Tam.

Lees verder...



Donderdag

De oorlog in Vietnam of Tweede Indochinese Oorlog, in het Westen meestal aangeduid als Vietnamoorlog en binnen Vietnam Amerikaanse Oorlog genoemd, was een oorlog tussen het op de Verenigde Staten georiënteerde Zuid-Vietnam en het op de Sovjet-Unie en China georiënteerde Noord-Vietnam. De oorlog volgde op de Eerste Indochinese Oorlog (in Vietnam 'Franse Oorlog' genoemd) en duurde van 1957 tot 1975. De strijd speelde zich voornamelijk af in Vietnam, hoewel er ook gevochten werd in de grensgebieden van Laos (Laotiaanse Burgeroorlog) en Cambodja (Cambodjaanse Burgeroorlog).

Lees verder...



Vrijdag

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam, alsmede de bijbehorende gemeente. De stad heeft ca. 6,5 miljoen inwoners en is de tweede grootste stad van het land, na Ho Chi Minhstad. Hanoi heeft de status van een provincie. De stad ligt op de rechteroever van de Rode Rivier (Sông Hồng) ongeveer 60 kilometer van de monding van de rivier in de Golf van Tonkin. De naam Hanoi is gegeven door keizer Minh Mang in 1831. betekent rivier en nội betekent binnen. De letterlijke betekenis van Hanoi is dus binnen de rivier.

Lees verder...



Zaterdag

Cần Thơ is een stad van Vietnam die bestuurstechnisch gezien op gelijke hoogte met de provincies staat. Het ligt op de linkeroever van de Haurivier (sông Hậu) in de Mekongvlakte. Cần Thơ ligt in de tropische regio en kent twee seizoenen: het regenseizoen (van mei tot november) en het droogseizoen (van december tot april). De gemiddelde vochtigheid bedraagt 83%, de jaarlijkse regenval is gemiddeld 1635 mm en de gemiddelde temperatuur is 27°C. In vroeger tijden was Can Tho gekend als "Tay Do" (Tây Đô, de hoofdstad van het westen). De stad was bekend om enkele plaatsen zoals onder andere de stopplaats van Nin Kieu (bến Ninh Kiều) en het veerpont van Cần Thơ (phà Cần Thơ). Tegenwoordig is met bezig met de bouw van een brug.

Lees verder...



Zondag

Đà Nẵng is een kuststad en gemeente van Vietnam die bestuurstechnisch gezien op gelijke hoogte met de provincies staat. Het ligt aan de kust van Centraal-Vietnam. Tijdens de Franse periode Unie van Indochina stond de stad ook wel bekend onder de naam Tourane. Het grenst aan Thua Thien-Hué in het noorden, aan Quảng Nam in het westen en zuiden en aan de Zuid-Chinese Zee in het oosten. Het stadscentrum van Đà Nẵng ligt op 764 km ten zuiden van Hanoi, op 964 km ten noorden van Ho Chi Minhstad en op 108 km ten zuidoosten van de vroegere Vietnamese hoofdstad Hué.

Lees verder...