Portaal:Vlaanderen/Links

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
bewerk 

Wetenswaardigheden

bewerk 

West-Vlaanderen

West-Vlaanderen is de meest westelijke Belgische provincie met als hoofdstad Brugge en wordt begrensd door de Vlaamse Kust, Nederland (aan de westgrens van Zeeuws-Vlaanderen), Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Frankrijk. In het zuiden bevindt zich het West-Vlaams Heuvelland, met als hoogste top de Kemmelberg (156 m), die vaak wordt beklommen in wielerkoersen als Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. Er zijn twee faciliteitengemeenten voor Franstaligen namelijk Spiere-Helkijn (aan de Franse grens) en Mesen (bij Henegouwen). Het West-Vlaams is de meest gebruikte streektaal van België.

Stadhuis van Brugge
Broeltorens in Kortrijk


bewerk 

Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen grenst aan West-Vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Henegouwen. De Schelde komt in het zuidwesten (als grens met West-Vlaanderen) de provincie binnen, vloeit bij Gent samen met de Leie en verlaat de provincie in het noordoosten (als grens met Antwerpen). Ronse (aan de Franse grens is een faciliteitengemeente. In het zuiden bevinden zich de Vlaamse Ardennen met onder andere de Hotondberg die is opgenomen in de Ronde van Vlaanderen en de Vlaanderen Fietsroute.

Stadhuis van Gent
Kapel op de Muur van Geraardsbergen


bewerk 

Antwerpen

Antwerpen grenst aan Oost-Vlaanderen, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Vlaams-Brabant en is de enige provincie in Vlaanderen die geen faciliteitengemeente kent. De provincie ligt grotendeels in zandig Vlaanderen en meer bepaald in de Vlaamse Kempen, de Mechelse groentestreek en (met enkele gemeenten in de zuidwesthoek) Klein-Brabant. De grootste stad (met ruim een half miljoen inwoners) is Antwerpen, die met zijn haven aan de Zeeschelde, petrochemische industrie en diamanthandel van groot economisch belang is. Mechelen is naar inwoners met 87.000 de tweede stad. In Turnhout wordt tweejaarlijks het Stripgids Festival georganiseerd.

Stadhuis van Antwerpen
Kasteel van de hertogen van Brabant in Turnhout


bewerk 

Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant is in 1995 ontstaan uit de splitsing van Brabant in Vlaams-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Waals-Brabant en grenst aan de provincies Antwerpen, Limburg, Luik, Waals-Brabant, Henegouwen en Oost-Vlaanderen.. De provincie omringt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volledig met de Brusselse Rand waarnaar de verfransing van Brussel zich heeft uitgebreid en waar enkele faciliteitengemeentes zijn. De grootste stad is Leuven met ruim 100.000 inwoners en de beroemde universiteit. In Werchter vindt elk jaar eind juni / begin juli op een grote weide het muziekfestival Rock Werchter plaats.

Stadhuis van Leuven
Kasteel van Leefdaal


bewerk 

Limburg

Limburg grenst aan de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg, Luik, Vlaams-Brabant en Antwerpen. De Maas stroomt de provincie binnen nabij Kanne en vormt tot Kessenich met uitzondering van het gedeelte in Maastricht de grens met Nederlands Limburg. De Zuid-Willemsvaart stroomt van Lanaken tot Bocholt door de provincie. Rond de grens van de stroomgebieden van de Schelde en de Maas ligt het Nationaal Park Hoge Kempen dat bestaat uit vele natuurgebieden waaronder 5 Natura 2000 gebieden. Faciliteitengemeentes zijn Herstappe (met minder dan 100 inwoners de kleinste gemeente van België) en Voeren (waarvan het gebied sinds 1 september 1963 een exclave van de provincie Luik is). Limburg mijn Vaderland is het officiële Limburgse volkslied van zowel Nederlands- als Belgisch-Limburg. Aan de noordkant van Hasselt wordt in principe jaarlijks in de tweede helft van augustus het muziekfestival Pukkelpop gehouden.

Stadhuis van Hasselt
Kasteel Borgitter