Portaal:Vlaggen en wapens/Literatuur en links

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hieronder staat een lijst met interessante literatuur en externe links op het terrein van de heraldiek en vexillologie, dus gerelateerd aan vlagen en wapens. Deze lijst behoort tot het Portaal:Vlaggen en wapens en is bedoeld om te helpen bij het zoeken naar informatie over vlaggen en wapens, voor bij het schrijven van Wikipedia-artikels of voor ander gebruik.

Literatuur[bewerken]

Opmerkelijke literatuur
Het Wapenboek Gelre is een register van 1755 Europese heraldische wapens. Het boek is waarschijnlijk geschreven tussen 1340 en 1370 door de Heraut Gelre Claes Heinen. Heinen was als Wapenkoning der Ruwieren, dat is wapenkoning in het rivierengebied, verantwoordelijk voor alle herauten. Een heraut hield zich ambtshalve bezig met de registratie en verificatie van de wapens. Koningen, bisschoppen en hun vazallen waren kenbaar aan hun wapens. Een heraut kon, op basis van de gevoerde wapens en helmtekens, zijn heer vertellen welke ridders aan een toernooi of veldslag deelnamen. Claes Heinen verzamelde de heraldische kennis die hij nodig had in het Wapenboek Gelre.
Gelre Folio 55v.jpg
Het boek bestaat uit 161 folio's, gebundeld in zes delen. Telkens staat het wapen van de belangrijkste vorst, te beginnen met de paus en de keizer, voorop met een grotere afbeelding en deze wordt gevolgd door zijn ridders, die in volgorde van belangrijkheid staan.
* Afbeelding: bladzijde 55 met de Deense vlag

Literatuuroverzichten buiten Wikipedia[bewerken]

Externe links[bewerken]

Heraldiek algemeen[bewerken]

Vexillologie algemeen[bewerken]

Heraldische en/of vexillologische autoriteiten[bewerken]

Heraldische en/of vexillologische verenigingen[bewerken]

Software[bewerken]