Portaal:Vroegmoderne Tijd/Etalage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Julius II
Julius II

Paus Julius II, geboren als Giuliano della Rovere (Albisola Superiore (bij Savona), 5 december 1443 - Rome, 21 februari 1513) was paus van de Rooms-katholieke Kerk van 31 oktober 1503 tot 21 februari 1513.

Hij had zijn kerkelijke carrière te danken aan zijn oom, paus Sixtus IV. Toen zijn oom in 1471 gekozen was tot paus, benoemde hij Giuliano tot bisschop en korte tijd later al tot kardinaal. Giuliano wilde tot elke prijs het voorbeeld van zijn oom volgen en ook paus worden. Om dat doel te bereiken trachtte hij de andere kardinalen te overtuigen hem te kiezen tijdens de vier conclaven volgend op de dood van Sixtus IV in 1484. Zijn grootste tegenstander was de Spaanse kardinaal Rodrigo de Borja y Borja, beter bekend als Rodrigo Borgia, die in 1492 tot paus Alexander VI gekozen werd.

Door simonie, verkoop van kerkelijke ambten, werd Giuliano uiteindelijk eind oktober 1503 tot paus gekozen. Zijn pontificaat duurde ruim negen jaar, waarin Julius II zich ten doel stelde het onder paus Alexander grotendeels verloren gebied van de Kerkelijke Staat terug te winnen. Ook de heropbouw van de stad Rome kreeg zijn volle aandacht. Hij trok daarvoor vele kunstenaars aan, van wie sommigen nog in onze tijd grote bekendheid genieten.

Op religieuskerkelijk gebied probeerde hij een schisma in de kerk te voorkomen door het bijeenroepen van het Vijfde Lateraanse Concilie.

Verder lezen


Admiraliteit van Friesland
Beleg van Breda (1624-1625)
Beleg van Delfzijl (1813-1814)
Beleg van Deventer (1578)
Beleg van Groenlo (1627)
Gouden Eeuw
Habsburgse monarchie
Maritieme geschiedenis van Nederland
Nieuw-Amsterdam (Nieuw-Nederland)
Orde van de Unie
Rhinocerus
Slag bij Nieuwpoort
Tachtigjarige Oorlog
Tien Jaren (Tachtigjarige Oorlog)
Loge L'Union Provinciale