Portaal:Zweden/Uitgelicht/37

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Malmö (verouderd: Elbogen) is de op twee na grootste stad van Zweden. Het is de hoofdstad van Skåne län, de meest zuidelijk gelegen provincie in Zweden.

De stad heeft 280.415 inwoners (2010) en een oppervlakte van 7176 hectare. Groot-Malmö (de stad, de gemeente Malmö en omliggende gemeentes) heeft zo'n 605.000 inwoners. De plaats ligt in het landschap Skåne in de gemeenten Malmö en Burlöv het is ook de hoofdplaats van de gemeente Malmö.

Ten zuiden van Malmö bevindt zich de Sontbrug (voltooid in 2000), die Zweden verbindt met Denemarken. De transnationale regio Sont (Öresund) wordt met rond de 3,5 miljoen inwoners ook wel de grootste metropool van Scandinavië genoemd. Aan de Deense zijde van de 16 kilometer lange gecombineerde spoor- en autowegverbinding ligt Kopenhagen.

Malmö was oorspronkelijk een Deense stad. Rond 1300 begon de stad sterk te groeien en was vooral in de 16e eeuw van groot economisch belang. Bij de Vrede van Roskilde in 1658 ging de stad, samen met het omliggende Skåneland, over in Zweedse handen.