Portefeuille (taak)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Elke bestuurder heeft een eigen beleidsterrein, ook wel portefeuille genoemd, daaraan gekoppeld heeft elke bestuurder een eigen afdeling waar veel ambtenaren voor hem of haar werken. Een bestuurder kan een wethouder, minister, staatssecretaris, burgemeester, gedeputeerde, commissaris van de Koning, dijkgraaf of een watergraaf zijn. De ambtenaren bereiden voor de bestuurders wetsvoorstellen, antwoord op technische vragen en geven adviezen.

Niet altijd hebben bestuurders eigen afdelingen onder zich zoals een ministerie. Zo is er in het verleden voor gekozen om de minister van Ontwikkelingssamenwerking bij Buitenlandse Zaken onder te brengen, en de minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit soort ministers wordt daarom minister zonder portefeuille genoemd.

Ook wordt de aanduiding portefeuille gebruikt voor de beleidsterreinen waar een Kamerlid, Statenlid, algemeen bestuurslid waterschap, gemeenteraadslid zich mee bezighoudt. Deze zijn vaak gekoppeld aan een bepaald beleidsterrein van een bestuurder.