Portrait of Jennie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portrait of Jennie
De storm (NL)[1]
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie William Dieterle
Producent David O. Selznick
David Hempstead
Scenario Boek:
Robert Nathan
Scenario:
Paul Osborn
Peter Berneis
Leonardo Bercovici
Hoofdrollen Jennifer Jones
Joseph Cotten
Muziek Claude Debussy
Dimitri Tiomkin
Montage William Morgan
Cinematografie Joseph H. August
Distributie Selznick Releasing Organization
Première Vlag van Verenigde Staten 25 december 1948
Vlag van Nederland Februari 1952
Genre Fantasy / Romantiek
Speelduur 86 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $4,041 miljoen[2]
Opbrengst $1,51 miljoen[2]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Portrait of Jennie is een Amerikaanse romantische fantasyfilm uit 1948 onder regie van William Dieterle. De film is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Robert Nathan en werd destijds in Nederland uitgebracht onder de titel De storm.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het jaar is 1934. Eben Adams is een schilder in New York die nauwelijks kan rondkomen van zijn magere artiestenloontje. In Central Park ontmoet hij op een dag het jonge meisje Jennie Appleton. Ze draagt ouderwetse kleding is en beweert dat haar ouders in de vaudeville werken, ook al is het theater dat ze noemt al decennia geleden met de grond gelijk gemaakt. Ze schrikt van een van zijn sketches, waarop een vuurtoren bij Cape Cod wordt afgebeeld. Eben maakt een sketch van haar, waar de welvarende kunstdealer Spinney zeer van onder de indruk is.

Enkele dagen later stuit Eben haar opnieuw op het lijf en tot zijn verbazing is ze jaren ouder dan bij hun vorige ontmoeting. Hij vraagt haar om hem voor te stellen aan haar ouders en hoewel ze instemt, komt een ontmoeting niet tot stand. Eben besluit naar haar te zoeken op Times Square, waar hij een deurwaarder spreekt waar het voormalige vaudevilletheater was gesitueerd. Deze man verwijst hem naar Clara Morgan, die bekend was met de Appletons. Clara vertelt hem dat Jennies ouders omkwamen bij een kabelongeluk op het podium. Jennie werd nadien naar een weeshuis gestuurd.

Dezelfde avond treft hij Jennie in het park. Ze is van streek en legt uit dat haar ouders eerder die avond zijn omgekomen. Eben ontmoet haar nog een keer, nu als beeldige jongvolwassene. Ze belooft spoedig met hem af te spreken, maar Eben kan haar daarna nergens meer vinden. Hij besluit het weeshuis te bezoeken, waar hem wordt verteld dat Jennie jaren eerder is omgekomen bij een bootongeluk nabij Cape Cod. Eben besluit om naar de vuurtoren te gaan en met een boot naar het punt te varen waar Jennie is verdronken. Een heftige storm op het water sleurt hem in het water. Jennie komt plotseling tevoorschijn, maar verdwijnt met de volgende stroming mee.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Jennifer Jones Jennie Appleton
Joseph Cotten Eben Adams
Ethel Barrymore Miss Spinney
Lillian Gish Mother Mary of Mercy
Cecil Kellaway Matthews
David Wayne Gus O'Toole
Albert Sharpe Moore
Henry Hull Eke
Florence Bates Mevrouw Jekes
Clem Bevans Kapitein Cobb
Maude Simmons Clara Morgan
Nancy Davis Tiener in museum
Anne Francis Tiener in museum
Nancy Olson Tiener in museum

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Producent David O. Selznick kocht de rechten van het boek met de bedoeling om actrice Jennifer Jones te demonstreren. De draaiperiode duurde anderhalf jaar, waardoor de film groot verlies leed. Niettemin bleek de film een boost voor de carrière van de hoofdrolspelers; Jones en Cotten kregen gunstige kritieken van de pers.[3]