Postpunk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Post-punk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Punk
Hoofdartikel punk (muziek)
Stilistische oorsprong r&b, rock-'n-roll, country, rockabilly, garagerock, psychedelic rock, pubrock, glamrock, protopunk, ska
Culturele oorsprong midden jaren zeventig
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Australië Australië
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vaak toegepaste
instrumenten
(elektrische) gitaar
basgitaar
drumstel
Populariteit Hoog in de Angelsaksische wereld (met name in het VK en de VS), elders wat minder succesvol. Poppunk en ska-punk hebben meer succes.
Afgeleide varianten alternatieve rock, noiserock, emocore, mathrock, gothic rock, postpunk, postpunkrevival, grunge
Subgenres
anarcho-punk · artpunk · christelijke punk · crustcore · D-beat · hardcore · horrorpunk · new wave · oi! · poppunk · pretpunk · skatepunk · streetpunk
Fusiongenres
anti-folk · Celtic punk · cowpunk · deathrock · folkpunk · punkjazz · psychobilly · queercore · ska-punk · two-tone
Regionale scenes
Nederland · DDR
Verwante onderwerpen
cultuur · DIY · punkfilms · fanzine · kleding
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Rock

Postpunk is een variant van de punkrock, die eind jaren 70 populair begon te worden. Bands als The Sex Pistols, The Clash, The Ramones, en The Damned speelden normale punkrock, waarbij gebruik werd gemaakt van 3 akkoordenschema's en waarbij vooral erg snel werd gespeeld. Als reactie daarop kwam de postpunk: een variant op de punk waarbij de muziek experimenteler was dan gewone punk.

In postpunk worden elementen uit verschillende muziekgenres gebruikt, zoals krautrock, funk, protopunk en disco. Bekende bands in het genre zijn onder andere Public Image Limited, Siouxsie and the Banshees, Gang of Four, The Cure, Cocteau Twins, Joy Division, Echo & The Bunnymen en Modern English. Deze bands kwamen allemaal uit Engeland. In Amerika had je enerzijds de Talking Heads als buitenbeentje en was er de radicalere stroming no wave. Bands als Swans en The Birthday Party worden ook wel tot de postpunk gerekend, omdat ze tussen no wave en postpunk inhangen qua stijlkenmerken.

Bekende Nederlandse postpunkbands waren Nasmak, + Instruments en Mecano.

Postpunkrevival in 2000[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Postpunkrevival voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 2000 is er een herwaardering voor de genres postpunk en new wave met bands als Interpol, Arctic Monkeys, The Rakes, Liars, Franz Ferdinand, Bloc Party, Yeah Yeah Yeahs, Blood Red Shoes, Maxïmo Park, Editors, White Lies en The Killers. In België passen bands als Confuse The Cat, Johnny Berlin en Customs in de postpunklijn en in Nederland De Staat, Moke en Pioneers of Love. Men noemt deze herwaardering van de postpunk en new wave ook wel postpunkrevival.

Verschillen tussen postpunk en postpunkrevival[bewerken]

Er is een wezenlijk verschil tussen postpunk- en postpunkrevivalbands. De tweede generatie kopieert weliswaar muzikale stijlkenmerken als ritme, melodie en klankkleur, maar in esthetisch opzicht is het anders. Postpunkbands hadden als streven nieuwe muzieksoort te maken, postpunkrevival is juist een vorm van nostalgie en een verlangen om geluid uit het verleden te re-integreren in het muzikale landschap van hun tijd. Tevens is er op commercieel vlak een groot verschil. De postpunkbands werden in de meeste gevallen gecontracteerd door onafhankelijke platenlabels of ze brachten het zelf uit vanwege een DIY-ethiek. Postpunkrevivalbands daarentegen hebben grote platencontracten bij major labels, marketingbudgetten, videoclips, et cetera. In die zin lijken ze meer op de newwave- en newromanticbands uit 1980 die tevens hun muzikale ambities lieten beïnvloeden door commercie en mode. In de documentaire Kill Your Idols benadrukken onder anderen Lee Ranaldo, Michael Gira en Lydia Lunch dit verschil en zij merken op dat de twee stromingen in die zin niet met elkaar te verenigen zijn.