Postdoc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Postdoc (Engels, afkorting van: post-doctoral researcher, met andere woorden: na de wetenschappelijke promotie) is een veelal pas gepromoveerde junior-onderzoeker, die op basis van een tijdelijk contract (variërend van één tot vijf jaar) zelfstandig wetenschappelijk onderzoek verricht aan een universiteit of onderzoeksinstituut. Veelal betreft het een voortzetting van of een vervolg van het onderzoek dat deze reeds als promovendus had verricht, en doorgaans is de aanstelling als postdoc aan een andere instelling dan die waar de onderzoeker zijn of haar promotieonderzoek verrichtte. Kreeg de persoon gedurende de promotiefase veel begeleiding, in de hoedanigheid van deze functie geniet hij of zij veel meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor het onderzoeksproject en het verwerven van gelden hiervoor. De bedoeling is dat een postdoc na een aantal jaren definitief wordt aangesteld als vaste onderzoeker aan een universiteit. In de praktijk zijn er in veel wetenschapsgebieden veel meer postdocs dan er vraag is naar vast aangesteld wetenschappelijk personeel.[1]

Nederland en Vlaanderen[bewerken]

In Nederland en Vlaanderen wordt de term soms ook gebruikt als afkorting van "postdoctoraal", wanneer men refereert aan postdoctorale opleidingen.

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Van Hell, Pinto, Ter Haar, Verhulst (namens De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen): Onderzoekstalent verkwisten of verzilveren: Pleidooi voor beter loopbaanperspectief, geen datum.