Postjesweg (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Postjesweg
Postjesweg anno 2007
Postjesweg anno 2007
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam-West
Algemene informatie
Genoemd naar Postjeswetering
Naam sinds 1922
Openbaar vervoer tram
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Postjesweg is een straat in de gemeente Amsterdam, stadsdelen West en Nieuw-West.

De straat kreeg zijn naam in 1922 en werd vernoemd naar de vroegere Postjeswetering in de Sloterpolder. Ook de Postjeskade is hiernaar vernoemd. Een postje is een bruggetje; over de Postjeswetering lagen vroeger vele bruggetjes waarover hooi en tuinbouwproducten werden vervoerd.

De straat loopt vanaf de Kinkerbrug westwaarts naar de Postjeskade en vormt de belangrijke straat in Plan West. De architectuur wordt gekenmerkt door de Amsterdamse School. Het opvallendste gebouw is de vroegere Ambachtsschool, later Edelsmedenvakschool, thans Het Sieraad aan de Postjesweg 1, bij de Kinkerbrug van architect Arend Jan Westerman.

In 1956 werd de straat verlengd vanaf de Postjeskade tot aan de dijk van de Ringspoorlijn. Het laatste stuk ligt in de wijk Overtoomse Veld (stadsdeel Nieuw-West). In het verlengde ligt de Robert Fruinlaan. Hier ligt sinds 1997 ook het metrostation Postjesweg. De Postjesweg vormt ook de scheiding tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van het Rembrandtpark.

Tussen de Kinkerbrug en de Hoofdweg rijdt sinds 1927 tramlijn 17 (tussen november 1956 en september 1962 buslijn 17) en sinds 2017 tramlijn 7. Tussen de Hoofdweg en de Robert Fruinlaan rijdt sinds 1960 buslijn 18.

Het Sieraad, de voormalige Vierde Ambachtschool