Potala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Historisch ensemble van het Potala Paleis in Lhasa
Werelderfgoed cultuur
Potala.jpg
Land Vlag van China China
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria i, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 707
Inschrijving 1994 (18e sessie)
Uitbreiding 2000 en 2001
UNESCO-werelderfgoedlijst
Potala
Tibetaans པོ་ཏ་ལ།
Tibetaans pinyin Bodala
Wylie po ta la
Traditioneel Chinees 布達拉宮
Vereenvoudigd Chinees 布达拉宫
Hanyu pinyin Bùdálā Gōng
Portaal  Portaalicoon   Tibet

Het Potalapaleis in Lhasa (Tibet, China), was het winterpaleis van onder andere de dalai lama's, totdat de veertiende dalai lama (de huidige) naar McLeod Ganj, nabij Dharamsala in India vluchtte.

Het is gebouwd op de berg Marpori (de rode berg) in Lhasa. Het ligt enkele kilometers van de oude kern van de stad vandaan. De berg steekt zo'n 130 m boven het omliggende dal uit. Onderaan de berg ligt het dorp Zhöl met onder meer de pilaar van Zhöl waarop een aantal inscripties die de oudst bekende voorbeelden zijn van het Tibetaanse schrift.

Het paleis is gebouwd op een plek waar mogelijk in de zevende eeuw een burcht was gebouwd door Songtsen Gampo. In 1648 werd door de vijfde dalai lama het zogenaamde 'Potrang Karpo' of 'witte paleis' gebouwd. Deze dalai lama gaf het de naam Potala naar het Potolaka, de naam voor het mythische paleis van de boddhisattva Avalokiteshvara

Na diens dood werd in 1694 het 'Potrang Marpo' of 'rode paleis' afgebouwd. De laatste verandering vond plaats in 1922 toen de dertiende dalai lama veel renovaties doorvoerde en twee verdiepingen bijbouwde.

Naast het Potalapaleis maken het Norbulingka en Jokhang sinds 2000 en 2001 ook deel uit van de werelderfgoedbenoeming. Verder staat het sinds 1961 op de lijst van culturele erfgoederen in de Tibetaanse Autonome Regio.

Zie ook[bewerken]