Potenrammen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Potenrammen is een uitdrukking voor het mishandelen van homoseksuelen. Wie zich hiermee bezighoudt wordt aangeduid als een potenrammer. In het Engels wordt de term Gaybashing gebruikt.

Potenrammen is de gewelddadige uiting van discriminatie op grond van seksuele voorkeur en is daarmee vergelijkbaar met racistisch en religieus geweld, waarbij het feit dat iemand tot een andere groep behoort voldoende aanleiding is tot het uitoefenen van geweld.

Van oudsher vindt potenrammen plaats in de buurt van homo-ontmoetingsplaatsen, veelal op buitenlocaties zoals natuurgebieden, parkeerplaatsen en parken. Omdat het geweld vaak 's nachts plaatsvindt en de aangiftebereidheid van homo's niet altijd even groot is (een aanzienlijk deel van de bezoekers van homo-ontmoetingsplaatsen leidt een dubbelleven), is de pakkans voor potenrammers relatief laag. Een extreem voorbeeld van potenrammen werd in 1976 bezongen door Rod Stewart in zijn The killing of Georgie (part I & II).

In het begin van de 21e eeuw is het potenrammen in Nederland weer in opkomst: veel jongeren staan uitermate negatief tegenover homoseksualiteit en gaan vaker dan voorheen tot geweld over. Vanwege het toenemend geweld heeft het COC de publiciteit gezocht om de aandacht op het probleem te vestigen. Te beoordelen van nieuwsberichten zijn potenrammers vaak allochtone jongeren tussen 15 en 30 jaar, typisch in groepen. Er wordt nog gediscussieerd of dit fenomeen sociale, culturele, religieuze ofwel andere oorzaken heeft.

Op 16 maart 2006 is door het "Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap"[1] (een zelfstandig onderdeel van het Kennisnetwerk van de Politieacademie) een onderzoek gepresenteerd over geweld tegen homoseksuelen. Hieruit is gebleken dat bijna de helft (47%) van alle geweldsdelicten wordt gepleegd door daders met een blank uiterlijk. Van de daders heeft 40% een allochtoon uiterlijk. Van deze groep is iets meer dan de helft van Marokkaanse afkomst.

Als gekeken wordt naar verbaal geweld (pesten en treiteren), dan blijkt dit voornamelijk voor te komen op de werkplek of op scholen. Hier zijn de daders bijna altijd autochtoon.

Ruim een derde van de geweldplegers zijn bekenden van de slachtoffers. Bij pesten ligt dit boven de 80%. Vaak gaat het hier om collega's.

Gerechtelijke aanpak[bewerken]

In Nederland is verbale homofobie bij wet verboden. Medio juli 2012 arresteerde de politie, in opdracht van het Openbaar Ministerie[2], een Dordtenaar die op Twitter had gedreigd een vuurwerkaanslag te willen plegen tijdens de Amsterdam Gay Pride. Nieuwsblog Stashpress ontdekte de 'dreigtweets' op Twitter[3] en deed daarvan melding bij de politie Amsterdam-Amstelland. Een homoseksuele politieagent van het homonetwerk Roze in Blauw voelde zich persoonlijk bedreigd en deed aangifte voor het aanzetten tot homogeweld. Deze zaak was een primeur voor de politie, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse overheid: het was nog niet eerder voorgekomen dat er een man werd aangehouden en berecht na een aangifte van een politieagent voor het aanzetten tot homogeweld. Hij werd veroordeeld tot 30 dagen cel, waarvan 18 voorwaardelijk.

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]