Potgrond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
doorwortelde potgrond

Potgrond wordt gebruikt voor het oppotten van planten. Vroeger werd het ook veel gebruikt in de groenteteelt onder glas, maar daar is het vervangen door steenwol[bron?].

Potgrond wordt samengesteld uit tuinturf en turfstrooisel. Hieraan worden kunstmeststoffen en soms ook andere stoffen, zoals klei toegevoegd. Er zijn naast deze potgrond ook andere potgronden beschikbaar op basis van compost (VAMcompost), cocos- of cacaoafval (cocosvezels en cacaodoppen).

Sinds 1983 wordt tweejaarlijks tijdens het eerste weekend van september potgrond in de kijker gezet dankzij het Internationaal Weekend voor de Potgrond. De achttiende editie (2017) stond in het teken van potgrond op basis van cocosafval.

Bloemenpotgrond[bewerken]

Bloemenpotgrond is speciaal bedoeld voor het oppotten van kamer-, perk-, terras- en vasteplanten. Aan de potgrond is voor ongeveer 6 tot 8 weken voldoende meststoffen toegevoegd.

Samenstelling[bewerken]

eigenschap hoeveelheid
drogestof 30%
organische stof 25%
watervasthoudend vermogen 800ml/l
luchtvolume 100ml/l
zuurgraad (pH) 6
stikstof 230mgN/l
fosfaat (oplosbaar in citroenzuur) 45mgP2O5/l
fosfaat (oplosbaar in water) 20mgP2O5/l
kali 65mgK2O/l
kalk 30mgCaO/l
magnesium 20mgMgO/l
sulfaat 105mgSO3/l
chloor 20mgCl3/l

Vijverpotgrond[bewerken]

Aan vijverpotgrond is naast tuinturf en turfstrooisel ook klei toegevoegd. De drogestof in deze grond bestaat voor 10% uit organische stof van de tuinturf en het turfstrooisel en voor ongeveer 10% uit klei. Daarnaast is er kunstmest toegevoegd in de vorm van NPK 7+3+8. Het drogestofgehalte bedraagt 25% en de pH ligt tussen de 5,5 en de 6,5.

Heidepotgrond[bewerken]

Samenstelling als die van bloemenpotgrond, maar door minder toevoeging van kalk met een veel lagere pH, namelijk tussen de 3,5 en 5. Deze grond is alleen geschikt voor zuurminnende planten zoals heide.

Buxuspotgrond[bewerken]

Samenstelling als die van bloemenpotgrond, maar door meer toevoeging van kalk met een veel hogere pH, namelijk tussen de 6 en 7. Deze grond is alleen geschikt voor kalkminnende planten, zoals Kleine pimpernel, Parnassia en Buxus.

Externe link[bewerken]

http://www.structural.be/nl/prod_jardin.php verschillende andere potgronden