Pottelberg (heuvel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Pottelberg is de hoogste heuvel van de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines in België. De heuvel ligt in de gemeente Vloesberg, bij de grens van provincies Henegouwen en Oost-Vlaanderen, aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Nabij de top ligt het gehucht D'Hoppe (La Houppe) aan het Brakelbos. Even ten westen van de Pottelberg ligt de Hoppeberg. De Pottelberg ligt op de kruising van een langgerekte heuvelkam die in het westen start bij de Kluisberg en een heuvelrug die in noord-zuidrichting loopt van La Croisette bij Ellignies-lez-Frasnes tot de Pottenberg in het noorden.

Wielrennen[bewerken]

Pottelberg
Top 157 m
Locatie Vloesberg
Startplaats Vloesberg
Hoogteverschil 63 m
Lengte 1.300 m
Stijgings-% 6,5%
Steilste km 8%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

In het wielrennen wordt de naam Pottelberg ook gebruikt voor een helling in Henegouwen waarlangs de Pottelberg wordt beklommen. De helling komt uit onder de top van de Hoppeberg (La Houppe). De Hoppeberghelling sluit bij de kapel van La Houppe aan op de Pottelberghelling.

De helling is bekend uit de wielerwedstrijd Omloop Het Volk. Ze is in deze wedstrijd 15 maal (1991, 1992, 1994-2000, 2005, 2006, 2008-2010) opgenomen geweest. In 2017 wordt ze voor de 1e maal beklommen in de Ronde van Vlaanderen, ze is dan gesitueerd tussen de Muur-Kapelmuur en de Kanarieberg.

Meer naar het oosten komen ook de hellingen Côte du Hurdumont, Plachettes en La Potterée dezelfde heuvelkam op vanuit het zuiden.

Externe links[bewerken]