Poujadisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Poujadisme was een politieke en corporatistische stroming waarbij het ongenoegen van een deel van de bevolking aangewend werd om de schuld te leggen bij het "establishment" en het bestaande politieke systeem. De beweging met die naam ontstond in 1953 in Dordogne en sprak vooral de middenklasse van de Franse bevolking aan. De naam is ontleend aan de gangmaker ervan, de Franse politicus Pierre Poujade. Onder de slogan Sortez les sortants! riep hij op om de uittredende politici weg te stemmen. Bij de verkiezingen van 1956 haalden de poujadisten 12,62%, wat hen 52 zetels in de assemblée nationale opleverde. Onder meer Jean-Marie Le Pen maakte toen zijn politiek debuut. De terugkeer van generaal De Gaulle in 1958 nam de beweging de wind uit de zeilen.

In het algemeen is de term internationaal overgenomen voor het kenschetsen van een populistische en demagogische houding, en verder voor een antiparlementaristische tot extreemrechtse houding.

In de jaren 1930 was de anti-establishmentpartij van Leon Degrelle, genaamd Rex, een typische poujadistische partij avant la lettre. De ondertussen verdwenen Belgische partij Respect voor Arbeid en Democratie uit de jaren 1980, behoorde tot dezelfde stroming.

Een ander woord dat in grote mate hetzelfde fenomeen weergeeft, is populisme. In veel Europese landen bestaat een of andere partij die onder die noemer thuis hoort. Het zijn partijen die zich links tot uiterst links kunnen situeren, maar zich meestal van radicaal rechts tot extreem rechts bewegen op het politieke schaakbord.

Literatuur[bewerken]

  • Romain Souillac, Le mouvement Poujade. De la défense professionnelle au populisme nationaliste, 1953-1962, ISBN 978-2-7246-1006-2, 2007