PowerBall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PowerBall

Een PowerBall is een gyroscopisch trainingsapparaat om de spieren van de pols, de arm en de schouders te trainen. Het apparaat wordt verkocht onder meerdere namen, waaronder Dynabee, Gyrotwister, Ironpower, NSD PowerBall of Powerball the original en in verschillende modellen. Er worden ook powerballs verkocht met tellers, dynamo's en leds.

Het apparaat bestaat uit een vrij draaiende rotor, binnenin een bol. Door middel van een touw (zoals bij een tol) of met een aanzet van de duim wordt de rotor aan het draaien gebracht. Vervolgens komt het erop aan om de rotor te versnellen door de bol op een bepaalde manier rond te draaien. Net als bij een draaitol, verzet de draaiende rotor zich tegen richtingveranderingen en vertoont hij precessie.

Een PowerBall werkt niet met vaste gewichten, maar de gebruiker verricht arbeid door de Powerball tegen het impulsmoment in te draaien. De snelheid kan oplopen tot meer dan 15.000 omwentelingen per minuut. Er wordt gewaarschuwd voor overbelasting van spieren en gewrichten door overmatig gebruik.

Door de juiste polsbeweging krachtig toe te passen kan men tot een groot aantal omwentelingen per minuut komen. Het huidige wereldrecord is in handen van de Griek Akis Kritsinelis (17.015 toeren per minuut in 2013).[1]