Powermetal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heavy metal
Hoofdartikel heavy metal
Stilistische oorsprong blues, rock-'n-roll, klassieke muziek
Culturele oorsprong jaren zestig, Europa, Verenigd Koninkrijk
Vaak toegepaste
instrumenten
gitaar, basgitaar, drumstel, keyboard
Populariteit wereldwijd
Subgenres
avant-gardemetal · black metal · deathmetal · doommetal · folkmetal · gothic metal · groovemetal · hairmetal · neo-classical metal · new wave of British heavy metal · powermetal · progressieve metal · speedmetal · thrashmetal · Vikingmetal
Fusiongenres
alternatieve metal · blackened deathmetal · funkmetal · grindcore · industrial metal · melodieuze deathmetal · metalcore · nu metal · rapcore · sludgemetal · stonerrock · symfonische metal · thrashcore
Regionale scenes
Göteborgmetal · new wave of British heavy metal · Bay Area-thrashmetal
Verwante onderwerpen
mode · geschiedenis · bands · muzikanten · metal-umlaut
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Powermetal is een metalgenre dat voornamelijk door Duitse en Scandinavische bands wordt gespeeld. Ook Italiaanse bands zijn binnen het genre sterk vertegenwoordigd.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Stargazer (1976) van de band Rainbow wordt soms als het eerste powermetalnummer aangewezen.[1]

Powermetal ontwikkelde zich midden jaren tachtig onder aanvoering van metalveteraan Ronnie James Dio, Manowar en ook van de Duitse band Helloween, die werd beïnvloed door Iron Maiden en Judas Priest.[2] Powermetal ontleent veel aan de heavy metal en de new wave of British heavy metal[2], maar onderscheidt zich door snelheid en melodie. Daardoor wordt het soms ook wel melodieuze speedmetal genoemd.

In 1996 en 1997 ontstaan het Italiaanse Rhapsody, het Duitse Edguy en het Zweedse HammerFall die meteen zeer gewild zijn. Ook wonnen Blind Guardian en Stratovarius rond die tijd meer en meer aan publiek. Maar ook een van de weinige Amerikaanse powermetalbands Iced Earth boekte alsmaar meer succes waardoor er meer en meer groepen ontstonden en de scene zichtbaar groeide in de tweede helft van de jaren negentig.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot vele andere metalgenres richt powermetal zich minder op persoonlijke ervaringen en maatschappelijke kritiek en meer op onderwerpen als kosmologie, metafysica, sciencefiction, mythologie en fantasy. Tolkien en de bijbehorende sfeer zijn dan ook geen onbekenden voor de powermetal.[3] Tegenwoordig staan heroïek en fantasy centraal en worden er veel conceptalbums geproduceerd. Hoewel de meeste metalsoorten vrij donker, duister of agressief klinken, is powermetal een relatief vrolijke metalvariant (hierdoor wordt het ook weleens schertsend happy metal genoemd).

De doorsneeopstelling van een powermetalband is:

De zang bij powermetal is over het algemeen melodisch (in tegenstelling tot de deathmetalgrunts) en wordt meestal uitgevoerd door een geoefende zanger; het zingen behelst namelijk meer dan een paar hoge noten. Meerdere lagen van zang komen voor, vergelijkbaar met de band Queen alsook het symfonische Yes en progmetalinvloeden zoals die van Dream Theater.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]