Praam (hulpmiddel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eenvoudige praam

Een praam is een hulpmiddel om een paard rustiger te laten worden of rustig te houden. Het bestaat meestal uit een stuk hout met een lus van touw, maar er zijn ook andere varianten.

De praam wordt in situaties gebruikt waarbij het noodzakelijk is dat het paard niet in de stress raakt. In veel gevallen wordt de praam verkozen boven verdovende middelen, die schadelijk kunnen zijn voor het paard. Daarnaast kan een dier bang zijn voor injectienaalden.

Op de bovenlip van paarden bevinden zich drukpunten. Door het 'bewerken' van deze drukpunten maakt het paard endorfinen die verdovend werken. De meeste paarden worden daardoor kalm en blijven stilstaan.

De lus wordt om de bovenlip aangebracht en aangedraaid. Het hoofd van het paard wordt met de hand zachtjes naar beneden gebracht en men wacht tot het dier zich ontspant. Na een tijdje vallen de oren opzij en gaan half dicht. Dat is het moment, dat de endorfinen aangemaakt zijn. Hierna kan bijvoorbeeld een ingreep van een dierenarts rustig doorstaan worden.

Het apparaat wordt in de paardenwereld veel gebruikt hoewel het ter discussie staat. De meningen over het feit of het gebruik van een praam pijnlijk is voor het paard zijn verdeeld. Hoewel het er voor het dier zeer pijnlijk uitziet, voelt het er volgens ervaringsdeskundigen weinig van.