Praedecessores Nostros

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Praedecessores nostros)
Deel van de serie over
documenten van de
Heilige Stoel

Constituties, encyclieken,
exhortaties en instructies

Wapen van de Heilige Stoel
op gezag van
de Heilige Stoel
Constituties

Sacrosanctum Concilium
Gaudium et Spes
Lumen Gentium

Encyclieken

Pius IX
Leo XIII
Pius X
Benedictus XV
Pius XI
Pius XII
Johannes XXIII
Paulus VI
Johannes Paulus II
Benedictus XVI
Franciscus

Instructies

Inter Oecumenici
Liturgiam Authenticam
Redemptionis Sacramentum

Praedecessores Nostros (Latijn voor Onze voorgangers) was een encycliek van paus Pius IX uitgevaardigd op 25 maart 1847, waarin de paus opriep tot hulp aan Ierland.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1845 werd Ierland getroffen door een grote voedselschaarste, voortkomend uit opeenvolgende mislukte aardappeloogsten. De periode van 1845 tot aan 1850, aangeduid als de Grote Hongersnood (Engels: Great Famine of Potato Famine) zou resulteren in een hoog sterftecijfer (mede onder invloed van het uitbreken van diverse ziektes waaronder de buiktyfus) en deed uiteindelijk ook veel Ieren ertoe besluiten om te emigreren.

Encycliek[bewerken | brontekst bewerken]

Paus Pius IX wees erop dat de kerk zich in het verleden al had ingezet voor het welzijn van de gelovigen, niet alleen op spiritueel gebied. Ook met betrekking tot de situatie in Ierland had Pius IX de geloofsgemeenschap al eerder opgeroepen te bidden voor het lot van het Ierse volk en geld in te zamelen om dit via de aartsbisschoppen in Ierland onder de noodlijdenden te distribueren.

Doordat de situatie verslechterde hernieuwde Pius zijn oproep, waarbij hij wees op de toewijding die het Ierse volk en zijn geestelijken altijd hadden getoond ten aanzien van het gezag in Rome en ten aanzien van de kerk in het algemeen. Gelovigen die zouden deelnemen aan de publieke gebeden kwamen in aanmerking voor speciale aflaten.

De paus riep tevens op om niet alleen voor Ierland, maar tegelijkertijd voor de gehele kerk te bidden, daar haar positie geruime tijd van alle kanten bedreigd werd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]