Prairieratelslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prairieratelslang
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Snake4.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Viperidae (Adders)
Onderfamilie:Crotalinae (Groefkopadders)
Geslacht:Crotalus (Echte ratelslangen)
Soort
Crotalus viridis
Rafinesque, 1818
Afbeeldingen Prairieratelslang op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Prairieratelslang op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De prairieratelslang[2] (Crotalus viridis) is een slang uit de familie adders (Viperidae).[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Constantine Samuel Rafinesque-Schmaltz in 1818.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De wetenschappelijke soortnaam viridis (groen) slaat maar op een klein deel van de exemplaren in het wild, veel dieren zijn grijs tot meestal bruingrijs. Verder heeft de slang donkere vlekken op de rug, een brede driehoekige kop en soms een net- of luipaardtekening. De ratelslang houdt de ratel hoog in de lucht, maar een specifiek kenmerk is dat niet. Sommige exemplaren hebben helemaal geen tekening, deze zijn egaal groen met een witte flankstreep en ook melanisme komt voor. Er zijn zes ondersoorten die ook min of meer binnen een bepaalde variatie zitten, sommige lijken op de diamantratelslang (Crotalus adamateus). De lengte is ongeveer een meter met uitschieters tot ongeveer 1,20 meter.

Giftigheid[bewerken]

Deze zeer giftige slang heeft een secreet dat het bloed en weefsels aantast, hemotoxine genoemd, en het gif is 2,5 keer zo sterk als dat van de diamantratelslang. Een mens kan aan een onbehandelde beet snel overlijden; en zelfs behandeld kan het weefsel rond de beet afsterven.

Voorkomen en habitat[bewerken]

Leefgebied

De prairieratelslang is endemisch in de Verenigde Staten en komt voor in de staten Iowa, North Dakota, South Dakota, Texas, Nebraska, Idaho, Utah en noordelijk Arizona, ook in de Rocky Mountains tot op 2500 meter hoogte. De habitat bestaat uit vochtige bossen liefst bij water, heel droge gebieden worden gemeden. Deze soort komt ook wel voor in sterk gecultiveerde gebieden zoals boomkwekerijen, maar mijdt over het algemeen menselijke bewoning. De soort is ook bekend uit aangrenzende delen van Canada en Mexico.[1]

Algemeen[bewerken]

Het voedsel bestaat uit kleine zoogdieren zoals muizen, maar ook wel hagedissen en vogels, waarvan de slang ook de nesten plundert. Het is geen typisch klimmende soort maar ligt meestal overdag opgerold in het gras en gaat bij de schemering op jacht. In de winter wordt een winterslaap gehouden in de holen van andere dieren en in maart tot mei vindt de paring plaats. Zwangere vrouwtjes houden zich gedeisd, maar eenmaal ontdekt zijn ze bijzonder agressief en vallen onmiddellijk aan.

Als de jongen uitkomen zijn ze al bijna dertig centimeter en zijn direct giftig. De ratel hebben ze nog niet; deze wordt groter per vervelling en pas met vier of meer schijfjes kunnen ze ratelen. Oudere dieren hebben tussen de zes en 15 ratelschijfjes, de mannetjes hebben er meer dan de vrouwtjes en de schijfjes kunnen ook afslijten. De enige vijand van de prairieratelslang zijn roofvogels zoals de buizerd.

Bronvermelding[bewerken]