Prairieskink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prairieskink
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Eumeces obsoletus1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Scincidae (Skinken)
Geslacht: Plestiodon
Soort
Plestiodon obsoletus
(Baird & Girard, 1852)
Afbeeldingen Prairieskink op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Prairieskink op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De prairieskink[2] (Plestiodon obsoletus) is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). De soort behoorde lange tijd tot het geslacht Eumeces.[3] De Nederlandstalige naam prairieskink wordt ook wel gebruikt voor de soort Plestiodon septentrionalis.

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Spencer Fullerton Baird en Charles Frédéric Girard in 1852. Oorspronkelijk werd de naam Plestiodon obsoletum gebruikt.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De prairieskink bereikt een lichaamslengte van 10 tot 15 centimeter exclusief de lange staart.[4] De totale lichaamslengte loopt uiteen van 16 tot 34 centimeter. De mannetjes worden groter dan de vrouwtjes en ze hebben een oranje vlek aan iedere zijde van de kop. De nek en kop van de prairieskink zijn opvallend breed. Zoals veel Plestiodon- soorten heeft ook deze hagedis gladde schubben en kleine poten, de staart is lang en dik en de kop is afgerond. De basiskleur is meestal groengrijs tot bruin met een lichtere tot gelige staart. Op iedere schub zit een klein lichter vlekje; soms vormen deze rijen zodat het strepen lijken. De buik is geel tot oranje en sommige exemplaren hebben oranje vlekken in de pootoksels.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De soort komt voor in het zuiden en midden van de Verenigde Staten en Mexico. In de Verenigde Staten komt de skink voor in de Great Plains waarmee de strook ten oosten van de Rocky Mountains wordt bedoeld. De Engelsen noemen dit dier de Great Plains skink, omdat de skink in dit dorre gebied leeft waar vanwege de droogte geen gewassen te kweken zijn.

In de VS komt de skink voor in de staten Arizona, Colorado, Kansas, Nebraska, New Mexico, Oklahoma en Texas. In Mexico komt de soort voor in de staten Chihuahua, Coahuila de Zaragoza, Nuevo León, Sonora en Tamaulipas.[3]

Verspreidingsgebied in het rood.

De prairieskink leeft in hellende en rotsachtige terreinen en de voorkeur gat vooral uit naar open gebieden zonder veel bomen en hier en daar een rotspartij als uitvalplaats. Meestal wordt de skink aangetroffen in uitgestrekte graslanden met een stenige ondergrond.

Levenswijze[bewerken]

De prairieskink leeft voornamelijk van insecten en andere ongewervelden zoals slakken en spinnen maar soms worden ook hagedissen gegeten zoals andere skinken. Meestal bestaat uit prooi uit krekels en sprinkhanen, bladspriet- en loopkevers en vlinderlarven.[4]

De wijfjes verzorgen de juvenielen en dat is vrij bijzonder in de reptielenwereld, zeker voor een hagedisetende soort. De jongen worden beschermd tegen vijanden zoals de mens en een beet van de zeer krachtige kaken kan beter vermeden worden.

Bronvermelding[bewerken]