Prauw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prahoe koenting te Makassar, jaar onbekend

Prauw is een verzamelbegrip voor de wat grotere inlandse vaartuigen in Nederlands-Indië. Het woord is afgeleid van het Maleise prahoe en wordt in het Nederlands nog steeds gebruikt om eenvoudige vaartuigen in ontwikkelingslanden mee aan te duiden.[1]

De prauwvaart was in de gehele Indonesische archipel voor de handel en ten behoeve van militaire doeleinden eeuwenlang het belangrijkste middel van vervoer. Er zijn vele benamingen voor prauwen die vaak het specifieke gebruik ervan aangeven. Een prahoe majang is een vissersboot, prahoe tōp; een soort handelsprauw, prahoe kroewis; een kruisboot van de Gouvernementsmarine terwijl een praoe koenting een groot vaartuig is met een schuins zeil. Een Molukse kora-kora is een grote staatsieroeiprauw.

In de havens en op de redes waren de prahoe tambangan onmisbaar; veer- en laadprauwen die bij het laden en lossen van grotere schepen zorgden voor het vervoer van goederen en personen.

De vlerkprauw die overal in Oceanië voorkomt heeft een of twee stangen of balken langszij ter verhoging van de stabiliteit.