Precisielandbouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opbouw met sensoren die bij het uitrijden de benodigde hoeveelheid kunstmest of bestrijdingsmiddel bepalen

Precisielandbouw is een vorm van landbouw, waarbij planten en dieren heel nauwkeurig die behandeling krijgen die ze nodig hebben. Het grote verschil met de klassieke landbouw is dat de klassieke landbouw per veld bepaalt wat er gebeurt terwijl bij precisielandbouw ongeveer per vierkante meter de behoefte bepaald kan worden.

In bijvoorbeeld de akkerbouw houdt dit in: met zo min mogelijk kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen een maximale, homogene kwaliteit en opbrengst bereiken. Doordat minder diesel en N-kunstmest wordt gebruikt en doordat de bodem een goede structuur heeft, bespaart precisielandbouw CO2-uitstoot. Ook de beregening en zaai/poot-dichtheid kunnen hiermee geoptimaliseerd worden.

Precisielandbouw is een geavanceerde vorm van landbouwmechanisatie en maakt gebruik van GPS, sensoren (op de grond en vanuit de satelliet) en computers op de trekker.

Nederlands bevorderingsprogramma[bewerken]

In Nederland stimuleren de overheid en het agrarisch bedrijfsleven de toepassing van precisielandbouwtechnieken door middel van het Programma PrecisieLandbouw.

Externe link[bewerken]