Predator (franchise)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Predator is een sciencefiction/horror-mediafranchise, bestaande uit drie films, twee cross-over films en een groot aantal stripboeken en videospellen. Centraal in de franchise staat het fictieve buitenaardse wezen Predator. De franchise is in handen van 20th Century Fox.

De franchise kent een aantal cross-overs met andere mediafranchises. De bekendste hiervan is Alien, eveneens eigendom van 20th Century Fox.

Films[bewerken]

Predator[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Predator (film) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wanneer een speciale eenheid van de Amerikaanse landmacht naar de jungle van Midden-Amerika gaat om zogenaamd een gevangen minister te redden, komen ze oog in oog te staan met een alien die op hen jaagt voor jachttrofeeën. Veel van de soldaten komen om, totdat enkel hun aanvoerder, majoor Alan "Dutch" Schaefer, nog over is om tegen het beest te vechten.

Predator 2[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Predator 2 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tien jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film, arriveert een nieuwe Predator in Los Angeles. Hij belandt midden in een oorlog tussen de politie en een aantal drugsbendes, en begint leden van al deze partijen op te jagen. Het is aan politieluitenant Michael Harrigan om het beest een halt toe te roepen.

Predators[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Predators (film) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 23 april 2009 werd bekend dat Robert Rodriguez van plan is om het Predator-franchise nieuw leven in te blazen met een derde film.[1] Reeds voor hij begon met zijn film Desperado had hij al een script geschreven. In 2009 gaf 20th Century Fox goedkeuring aan dit script.[2] Voor zover bekend staat de film gepland voor juli 2010.[3] Op 5 mei 2009 werd bekend dat schrijver Alex Litvak was ingehuurd om het proefscript van Rodriguez wat bij te werken.[4] Arnold Schwarzenegger, die in de eerste film de rol van Dutch speelde, heeft al aangegeven niet terug te zullen keren voor de derde film.[5] Op 1 juli 2009 werd Nimród Antal aangenomen als regisseur voor de film.

Het verhaal van de film speelt zich af op een andere planeet, die door de Predators wordt gebruikt als jachtterrein. Centraal staat een groep mensen dat door de Predators naar deze planeet is gehaald als prooien, en een strijd tussen twee clans van Predators.

Crossover-films[bewerken]

Er zijn twee films gemaakt die een cross-over vormen tussen Predator en het Alien-franchise; Alien vs. Predator en Aliens vs. Predator: Requiem. In deze films vechten de predators tegen het monster uit de Alien-films.

Boeken[bewerken]

Van de films zijn tevens boekversies gemaakt. Verder bestaan er van Predator een aantal losse boeken die niet op de films gebaseerd zijn:

  • Predator: Concrete Jungle
  • Predator: Cold War
  • Predator: Big Game
  • Predator: Forever Midnight
  • Predator: Flesh and Blood
  • Predator: Turnabout
  • Predator: South China Sea
  • Aliens vs. Predator

Strips[bewerken]

Videospellen[bewerken]

Het eerste Predator-computerspel verscheen in 1987 voor de Commodore 64 en Nintendo Entertainment System. Dit spel was ontwikkeld door Activision, en gebaseerd op de eerste film.

Van de film Predator 2 werd twee spellen gemaakt. De eerste kwam uit in 1990 voor de PC, en een jaar later voor onder andere de Commodore 64. Het tweede spel kwam uit in 1992 voor de Sega Game Gear en Sega Genesis.

Er bestaat tevens een reeks computerspellen rondom de cross-over tussen Alien en Predator, zie Aliens versus Predator.