Predicaat (titel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een predicaat (tot 2006 gespeld als: predikaat) is een toevoeging die, net als een academische titel, aan de voornaam voorafgaat. Sommige predicaten zijn ook aanspreekvormen. Predicaten zijn in Nederland bij wet geregeld. De predicaten zijn niet hetzelfde als de titulatuur, dat zijn beleefdheidsvormen in het briefverkeer.

Nederlandse adellijke personen aan wie geen adellijke titel is toegekend hebben recht op het adellijk predicaat (in de Nederlandse wet met een "k" geschreven) van jonkheer of jonkvrouw(e): in België geldt jonkheer/jonkvrouw als een adellijke titel.

Met de toekenning van een adellijke titel wordt soms ook een predicaat toegekend.

Zo besliste koningin Elizabeth dat Diana, die na haar scheiding het predicaat Koninklijke Hoogheid verloor, de titel prinses mocht blijven voeren. Hetzelfde geldt voor de gescheiden prinses Alexandra van Denemarken; zij werd gedegradeerd tot "Hoogheid" met de persoonlijke dynastieke titel gravin van Frederiksborg.

Predicaten in Nederland[bewerken]

De Hoge Raad van Adel in Nederland noemt acht predicaten: [1]

  • Zijne Majesteit / Hare Majesteit
  • Zijne Koninklijke Hoogheid / Hare Koninklijke Hoogheid
  • Zijne Hoogheid / Hare Hoogheid
  • jonkheer/ jonkvrouw

Het "Predicaat Koninklijk" in Koninklijke Shell, Philips, KLM enzovoort, berust, evenals het "Predicaat Hofleverancier", op formele regels.

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Website van de Hoge Raad van Adel.