Prefix (radio)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een prefix is in het radioverkeer een aanduiding voor de eerste drie karakters van de roepletters van een radiostation of televisiestation. De toewijzing van prefixen is internationaal vastgelegd. Het gebruik van een specifiek toegewezen prefix is een zaak van een nationale overheid.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland heeft in het radioverkeer de prefixen PAA t/m PIZ toegewezen gekregen. Die worden als volgt gebruikt:

Ieder vliegtuig heeft eigen registratieletters, die in de kleine luchtvaart tevens dienen als roepletters. Deze zijn op het toestel geschilderd. Dit is om praktische redenen gedaan: op die manier kan de luchtverkeersleiding de roepletters van een toestel zien, en het oproepen als dat nodig is. Tot in de jaren 1920 waren er geen bindende afspraken over het gebruik van roepletters.

Nederland had zelf het prefix H-N (N van Nederland) gekozen. Een voorbeeld: de roepletters van de eerste vlucht naar Nederlands-Indië waren H-NACC. Bij het vaststellen van de eerste prefixlijst tijdens de ITU-conferentie van 1927 in Washington werd H-N echter niet aan Nederland toegekend; Nederland kreeg de letters PAAPZZ. Hieruit werd het prefix PH voor vliegtuigen gekozen; de Uiver had bijvoorbeeld PH-AJU als roepletters. HN is tegenwoordig aan Irak toegewezen.

Oorspronkelijk was aan Nederland de gehele letter P, dat wil zeggen PAAPZZ, toegewezen. De voormalige Nederlandse koloniën hebben een prefix uit de Nederlandse reeks toegewezen gekregen.

Indonesië[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel Indonesië in de tijd dat het nog Nederlands-Indië heette het prefix PK gebruikte, wordt aan radiozendamateurs tegenwoordig een prefix uit de eveneens aan Indonesië toegewezen reeks YBAYHZ toegewezen. De prefixen PKAPOZ zijn nog steeds aan Indonesië toegewezen; vliegtuigen gebruiken het prefix PK.

Suriname[bewerken | brontekst bewerken]

Suriname heeft de prefixen PZAPZZ toegewezen gekregen, nadat het van Nederland onafhankelijk werd in 1975.

Nederlandse Antillen en Aruba[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse Antillen, formeel vallend onder het Koninkrijk der Nederlanden, hebben de prefixen PJAPJZ toegewezen gekregen.

Na het verkrijgen van de status aparte in 1986 heeft Aruba de prefixen P4AP4Z toegewezen gekregen.

Wat er qua prefixen gaat gebeuren met de nieuw te vormen situatie (status aparte voor Curaçao en Sint Maarten en de vorming van gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius) binnen de Antillen is nog niet bekend. De letter P is inmiddels geheel vergeven: Brazilië heeft de resterende reeks PPAPYZ toegewezen gekregen, Papoea-Nieuw-Guinea heeft P2AP2Z, P3AP3Z hoort bij Cyprus en P5AP9Z bij Noord-Korea.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Aan België is de prefixenreeks ONAOTZ toegewezen. Deze worden als volgt gebruikt:

  • ON, OO, OP, OQ, OR, OS, OT voor radiozendamateurs;[1] het derde karakter is altijd een cijfer (0-9)
  • OO voor vliegtuigen
  • OS voor scheepvaartstations (Oostende Radio is bijvoorbeeld OST en OSU)

België had voor de invoering van de ITU-roepletters zichzelf het prefix O-B (B van België) toegewezen. De eerste registratie was die van de O-BABA op 26 augustus 1920.[2] OB is tegenwoordig aan Peru toegewezen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]