Premier van Turkije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Politiek in Turkije

Emblem of Turkey.svg

Politieke geschiedenis van TurkijePortaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Turkije
De huidige premier, Binali Yıldırım

De premier van Turkije was tot 2018 het regeringshoofd van Turkije. Hij of zij moest het vertrouwen van het parlement genieten om het ambt te kunnen blijven bekleden. De premier was het hoofd van het kabinet en benoemt de ministers. Een premierstermijn bedroeg vier jaren, waarna de premier herkozen kon worden. Een premier kon een onbeperkt aantal keren herkozen worden. Van 14 maart 2003 tot 28 augustus 2014 was Recep Tayyip Erdoğan de premier van Turkije. Hij leidde een kabinet van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Op 28 augustus 2014 werd hij opgevolgd door zijn partijgenoot Ahmet Davutoğlu, die tot dan toe minister van Buitenlandse Zaken was geweest. Op 24 mei 2016 werd hij op zijn beurt opgevolgd door partijgenoot Binali Yıldırım. Na een volksraadpleging werd een grondwetswijziging goedgekeurd waarmee het ambt van premier opgeheven werd in juli 2018.

De premier had de macht om het parlement te ontbinden en daarmee nieuwe verkiezingen uit te schrijven, die hij of zij verplicht was binnen vier jaar na de vorige verkiezingen te houden.

Taken en bevoegdheden[bewerken]

Voorzitter van de ministerraad[bewerken]

De premier beschikte volgens de grondwet voor de ministerraad over een aantal bevoegdheden. Hij stelde onder meer de agenda van de ministerraad vast, zat deze voor en zag toe op de uitvoering van de besluiten. In de ministerraad kon de premier vervangen worden door een vicepremier. Ministers die deze functie bekleedden, deden dat altijd naast hun eigen portefeuille. Gewoonlijk behoorden vicepremiers tot de andere coalitiepartijen. Na afloop van de ministerraadsvergadering gaf de premier of de woordvoerder van het kabinet een toelichting op het kabinetsbeleid en kwam de politieke actualiteit aan de orde.

Internationale rol[bewerken]

De premier nam uit hoofde van zijn functie deel aan diverse internationale bijeenkomsten en hij onderhield tal van internationale bilaterale contacten. Ook de president van Turkije had deze taken en bevoegdheden.

Grondwettelijke positie[bewerken]

De grondwettelijke positie van de premier berustte onder andere op artikel 109, 110, 111, 112, 113 en 114 van de Turkse grondwet. Volgens artikel 109 werd een lid van het parlement door de president benoemd tot premier van Turkije. Het was gebruikelijk dat de president de winnaar van de verkiezingen benoemde tot premier.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]