Premium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

'Premium' is een Engels woord dat verschillende betekenissen kan hebben, afhankelijk van de context waarin het wordt gebruikt. Hier zijn enkele mogelijke betekenissen van het woord 'premium[1]':

Een premium is een marketingterm voor iets wat men gratis krijgt bij de aanschaf van een product, met als inzet verkoopbevordering van het product.

Het gaat om een klein cadeau waarmee wordt geprobeerd om consumentengedrag te beïnvloeden en de bekendheid van een merk of bedrijf te vergroten.

Voorbeelden zijn de flippo's van Smiths, de wuppies van Albert Heijn, Delftsblauwe huisjes van KLM, de WK-jurk van Bavaria, en het spaarvarken Knorbert van Fortis.[2]

Andere voorbeelden zijn:

  • Extra kosten die in rekening worden gebracht voor een product of dienst die van hogere kwaliteit is dan de standaard. Bijvoorbeeld, een premium abonnement of premium lidmaatschap, kan betekenen dat u extra moet betalen voor extra functies of voordelen.
  • In de financiële wereld kan "premium" verwijzen naar een hogere prijs die wordt betaald voor een financieel instrument zoals aandelen, obligaties of opties, bovenop de marktwaarde.
  • De prijs of de premie die u betaalt voor een verzekeringspolis.

In de automobielbranche wordt met premiummerk bedoeld: de betere automerken, zoals bijvoorbeeld: Mercedes-Benz, BMW en Audi.

In de handel wordt met premium bij bijvoorbeeld een premiumthee een thee van (zeer) hoge kwaliteit bedoeld.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]