Prenocephale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prenocephale
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Artistieke impressie
Artistieke impressie
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria
Orde: Ornithischia
Onderorde: Cerapoda
Infraorde: Pachycephalosauria
Familie: Pachycephalosauridae
Geslacht
Prenocephale
Maryańska & Osmólska, 1974
Typesoort
Prenocephale prenes
  • P. prenes
  • P. brevis
  • P. edmontonensis
Afbeeldingen Prenocephale op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Prenocephale op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Prenocephale was een geslacht van kleine pachycephalosauride dinosauriërs, uit het late Krijt (meer bepaald van het Campanien tot het Maastrichtien) en was op vele vlakken vergelijkbaar met de nauw verwante Homalocephale, een soort die mogelijkerwijze bestaat uit jongen van Prenocephale. Een volwassen Prenocephale woog waarschijnlijk ongeveer 130 kg en was 2,4 meter lang. Het geslacht leefde in wat tegenwoordig Mongolië, toen een hoog liggend woudgebied, is.

Beschrijving[bewerken]

vooraanzicht van de schedel

Zoals sommige andere pachicephalosauriden, is Prenocephale enkel bekend van schedels en van enkele andere kleine botten. Vanwege dit feit tonen reconstructies Prenocephale meestal met het basale lichaamsplan van alle andere Pachycephalosauria: een stevig lichaam met een korte, dikke nek, kort voorpoten en lange achterpoten.

Het hoofd van Prenocephale is vergelijkbaar met dat van Stegoceras, hoewel zijn supratemporale fenestae gesloten zijn.

Fylogenie[bewerken]

Prenocephale is een lid van de Pachycephalosauria, een grote clade van plantenetende/omnivore dinosaurussen uit het late Krijt. Oorspronkelijk werden de soorten P. brevis, P. edmontonensis en P. goodwini geïdentificeerd als Homalocephale.

Men heeft aangeduid dat de verwanten van Prenocephale, Sphaerotholus en Homalocephale, synoniem zijn met Prenocephale. Indien dit het geval is, zou Prenocephale ook in Noord-Amerika geleefd hebben en niet enkel in Mongolië.

Voeding[bewerken]

Zoals bij de meeste van zijn verwanten, weten wetenschappers nog niet wat deze dinosauriërs aten, maar de premaxillaire tanden en de muil zijn niet zo breed als bij de verwante Stegoceras, wat andere voedingsgewoonten kan aanduiden. Sommige wetenschappers menen dat het een omnivoor was, die zowel planten en insecten at, maar de meeste experten stemmen overeen dat Prenocephale bladeren en fruit at.