Preparee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
22-06-2022
Genomineerd: hoort dit thuis in de encyclopedie?   Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie, en stelt daarom voor het artikel te laten verwijderen.
De hiervoor opgegeven reden is: studententoneelvereniging met 70 leden. Geen encyclopedische relevantie. reeds eerder beoordeeld bij sessie.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Mogelijk is het onderwerp wel relevant maar blijkt dit onvoldoende uit de inhoud van het artikel, bijvoorbeeld door een gebrek aan referenties naar gezaghebbende bronnen. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Preparee is een Leuvense studentenvereniging voor improvisatietheater.[1][2][3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Preparee werd gesticht door studenten van de Faculteit Ingenieurswetenschappen in 2000. Nadat het ook studenten van andere faculteiten aantrok, veranderde het in 2003 de naam van "VTK impro" naar "Preparee". Preparee is het eerste improvisatiegezelschap in Vlaanderen dat een studentenvereniging is. Sinds 2016 is Preparee een vzw.[4]

Preparee organiseert jaarlijks meerdere optredens voor 400 tot 800 toeschouwers, waaronder ook de jaarlijkse Vlaamse Improcup.[5] Hoewel tijdens de meeste optredens exclusief eigen leden op podium staan, speelden ze ook al met speciale gasten zoals bv. proffen[6], met bekende Vlamingen zoals William Boeva, David Davidse, Seppe Toremans, Christophe Stienlet, Hans Otten, Jeron Dewulf[7] en in 2016 samen met het volledige Neveneffecten gezelschap, bestaande uit Lieven Scheire, Jonas Geirnaert, Jelle De Beule en Koen De Poorter.[8][9]

In 2021 organiseerde Preparee het Nederlands Studentenkampioenschap Theatersport (NSK). Het Nederlands Studentenkampioenschap Theatersport is een toernooi tussen theatersport verenigingen dat steeds georganiseerd wordt in de stad van de winnaar van de vorige editie. Doordat er typisch weinig tot geen Belgische verenigingen meedoen, was de eerste keer in het bijna dertigjarige bestaan van het NSK dat dit toernooi plaats vond in België.

Een aantal Vlaamse improgroepen zijn uit Preparee ontstaan. Zo lag Preparee aan de basis van bv. Improrlando[10], De Reizende Reiger[11], Compagnie Amai[12][13], Spotlood[14], Commotie[15], Langoestine en Terboenk.[16]

Vlaamse Improcup[bewerken | brontekst bewerken]

Vlaamse Improcup is een jaarlijke improvisatietheatercompetitie georganiseerd door Preparee. In deze competitie strijden 10-12 afgezanten van verschillende Vlaamse improgroepen voor de eer van hun team. Tijdens de competitie worden korte improscènes gespeeld binnen gegeven improspellen. Door middel van stemmen van het publiek en een professionele jury wordt er bepaald welke spelers doorgelaten worden naar de volgende ronde.

De winnaars van alle edities tot nu waren:[17]

 1. Dries Desmet voor La Muse Gueule
 2. Frank De Block voor Belgische Improvisatie Liga[18]
 3. Jeron Dewulf voor De Improfeten
 4. Katrijn Van Bouwel voor RIOT[19][20]
 5. Domien Vloeberghs voor Improcessie
 6. Goedele Miseur voor Improfiel[21]
 7. Lisa Lemmens voor Preparee
 8. Sarah Manhaeve voor Compagnie Amai[22]
 9. Anke Sengier voor De Kevins
 10. Dempsey Hendrickx voor De Kevins & Jules Jordens voor de Belgische Improvisatie Liga[23]
 11. Benny Dekoker voor The Lunatic Comedy Club[24]
 12. Steven Degryse voor Caque
 13. Imre Spoor voor Swaajp
 14. Isaak Vandermaesen voor Langoestine & Bart Soetewey voor De Improgenen[25]

Gerelateerde competities zijn De Kemphanen, waar langere improtheatervoorstellingen gespeeld worden, en de Lunatic Comedy Award, waar voorbereidde comedy sets gespeeld worden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]