Naar inhoud springen

President-elect

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Office of the President-Elect

De president-elect is in de Verenigde Staten een nieuwgekozen president die nog niet geïnaugureerd en in functie is. Het woord elect komt van het Latijnse 'e-legere', wat letterlijk 'uit-kiezen' betekent. Een vergelijkbare term werd in de tijd van de Romeinen gebruikt: de vorm 'consul designatus', wat 'de verkozen consul' betekent.

Door de inauguratie wordt de gekozen kandidaat de nieuwe president en houdt hij op -elect te zijn.

Een zittende, herverkozen president is al in functie en wordt niet aangeduid als president-elect. Ook spreekt men niet van een president-elect wanneer de vicepresident van de Verenigde Staten rechtstreeks de president opvolgt als deze zijn ambt niet meer vervult, zoals bij overlijden, ziekte, aftreden of afzetting.

Deze informeel toegekende eretitel wordt gebruikt vanaf het moment dat de verkiezingsuitslag min of meer vaststaat, meestal al in de nacht na de verkiezingsdag.

Een volgende fase begint als de General Services Administration (GSA), een overheidsorganisatie ter ondersteuning van overheidsdiensten, de status van president-elect bevestigt. Dit brengt faciliteiten met zich mee, zoals het aan de president-elect ter beschikking stellen van middelen voor personeel, kantoorruimte en kantoorinrichting. Als deze fase nog op zich laat wachten krijgt de president elect soms wel al inzage in de President's Daily Brief (PDB). De United States Secret Service is verantwoordelijk voor de beveiliging van de president-elect en zijn gezin.[1]

Doordat de Amerikaanse president indirect verkozen wordt, wordt de president-elect pas definitief winnaar na een periode van meer dan een maand, waarna het congres in gezamenlijke zitting de officiële uitslag vaststelt aan de hand van de stemming in het kiescollege.

Overgangsteam

[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn periode als president-elect gebruikte Barack Obama de website change.gov voor zijn overgangsteam. Deze was tot november 2016 online.[2] Donald Trump gebruikte de website greatagain.gov.[3] De website van Joe Biden's overgangsteam is buildbackbetter.com.[4]. Deze websites verwijzen nu door naar whitehouse.gov.

Met enige vertraging heeft de General Services Administration (GSA) aan Biden de faciliteiten toegekend die toekomen aan een president-elect.[5]