President-elect

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Office of the President-Elect

De president-elect is in de Verenigde Staten een nieuwgekozen president die nog niet geïnaugureerd en in functie is. Het woord elect betekent gekozen.

Gebruik van de titel[bewerken]

Deze informeel toegekende eretitel wordt gebruikt vanaf het moment dat de verkiezingsuitslag bekend is, meestal al in de nacht na de verkiezingsdag. Door de inauguratie wordt de gekozen kandidaat de nieuwe president en houdt hij op elect te zijn. De titel wordt al gebruikt voor de waarschijnlijke verkiezingswinnaar, ook al staat de uitslag nog niet formeel vast.[1] Doordat de Amerikaanse president indirect verkozen wordt, duurt deze periode meer dan een maand, waarna het congres in gezamenlijke zitting de officiële uitslag vaststelt aan de hand van de stemming in het kiescollege.

Een zittende, herverkozen president is al in functie en wordt niet aangeduid als president-elect. Ook spreekt men niet van een president-elect wanneer de vicepresident van de Verenigde Staten rechtstreeks de president opvolgt als deze zijn ambt niet meer vervult, zoals bij overlijden, ziekte, aftreden of impeachment.

Faciliteiten[bewerken]

Hoewel de titel informeel is, zijn er wel voorzieningen voor de veronderstelde winnaar van de verkiezingen. De General Services Administration (GSA), een overheidsorganisatie ter ondersteuning van overheidsdiensten, stelt aan de president-elect middelen ter beschikking voor personeel, kantoorruimte en kantoorinrichting.

Overgangsteam[bewerken]

Tijdens zijn periode als president-elect gebruikte Barack Obama de website change.gov voor zijn overgangsteam. Deze was tot november 2016 online.[2] Donald Trump gebruikte de website greatagain.gov.[3] Deze verwijst nu door naar whitehouse.gov.