President van de rechtbank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De president van de rechtbank is een rechter die de dagelijkse leiding over een rechtbank als geheel heeft. In België spreekt men niet van een president, maar wordt de titulatuur voorzitter van de rechtbank gebruikt.

In alledaagse praktijk[bewerken | brontekst bewerken]

Alhoewel de president feitelijk de 'baas' is, kan hij geen andere rechters ontslaan en heeft hij geen invloed op beslissingen van andere rechters.

De president houdt zich hoofdzakelijk bezig met het uniformeren van de rechtspraak binnen zijn rechtbank. Tevens worden nieuwe rechters door de president 'geïnstalleerd' tijdens een buitengewone, openbare zitting. Bij de meeste rechtbanken is het gebruik dat de president eveneens de griffiers beëdigt.

Ook worden door de president rechters aangewezen tot rechter-commissaris, die worden aangewezen voor een doel:

In wettelijke zin[bewerken | brontekst bewerken]

In België (en tot voor kort in Nederland) mag alleen de president van de rechtbank korte gedingen behandelen. Een kort geding is een rechtszaak waarin twee partijen op een zeer korte termijn een beslissing nodig hebben over het geschil wat zij gezamenlijk hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kort geding dat wordt aangespannen tussen een werkgever en de werknemersbond, die een staking voorbereidt.

Vicepresident[bewerken | brontekst bewerken]

De vicepresident is de persoon die de president vervangt bij diens afwezigheid. Een rechtbank kan meerdere vicepresidenten hebben.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]