Presikhaaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Presikhaaf
Wijk van Arnhem
Map - NL - Arnhem - Wijk 05 Presikhaaf Oost.svg
Oost
Map - NL - Arnhem - Wijk 04 Presikhaaf West.svg
West
Kerngegevens
Gemeente Arnhem
Stadsdeel Arnhem-Noord
Oppervlakte 4,83 km²  
Inwoners (2017) 14.805[1]

Presikhaaf is een wijk in het noordoostelijk deel van Arnhem, gescheiden van Velp door de A12.

Geschiedenis[bewerken]

De wijk dankt haar naam aan ene Sander van Presichaven of aan een familie Van Presichave die het toenmalige landgoed in de 14e eeuw in bezit had.

Al in de vroege jaren '30 stond het landgoed op het verlanglijstje van de gemeente Arnhem, omdat dit zo mooi aan de nog aan te leggen weg lag van het centrum van Arnhem naar Velp. En Arnhem had dringend behoefte aan expansieruimte voor het bouwen van arbeiderswoningen. De bouwwerkzaamheden zouden echter pas na de Tweede Wereldoorlog beginnen. In 1949 werden de eerste laagbouwwoningen gebouwd.

In 1965 werd het Winkelcentrum Presikhaaf geopend, en Arnhem had daarmee als een van de eerste gemeenten een winkelcentrum. Op een tentoonstelling in Parijs zou Presikhaaf in 1971 model staan als het modernste winkelcentrum van Europa. Twintig jaar later zou het ingrijpend worden verbouwd, waarbij het onder andere overdekt werd gemaakt. Een verbouwing van 17 miljoen gulden (ca. € 7,7 miljoen) moest het verpauperende winkelcentrum redden.

Tussen het winkelcentrum en de spoorlijn ligt Park Presikhaaf. In dit park liggen onder meer een educatieve stadsboerderij en een heemtuin.

In de wijk ligt Station Arnhem Presikhaaf, geopend op 28 september 1969. Het station wordt veel gebruikt door studenten op weg naar de campus van de nabijgelegen Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de mbo-instellingen ROC Rijn IJssel en ROC A12.

Presikhaaf was anno 2006 een modale woonwijk, waterrijk en met veel groen. De woningen in het oudere deel werden gesloopt of stonden daarvoor op de nominatie, om plaats te maken voor nieuwbouw. De wijk (Presikhaaf-West[2]) stond in 2007 op de lijst van veertig probleemwijken van Ella Vogelaar, minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

In oktober 2008 kwam Presikhaaf negatief in het nieuws toen de buschauffeurs weigerden nog langer door de wijk te rijden nadat in de dagen ervoor tot viermaal toe bussen waren bekogeld waarbij busruiten waren gesneuveld. Na overleg met gemeente en politie werden de diensten hervat en onder extra toezicht geplaatst.[3]

Sport[bewerken]

Presikhaaf kent onder meer drie voetbalverenigingen: VV Elsweide, FC Presikhaaf en Eendracht Arnhem.

Cultuur[bewerken]

In Presikhaaf verzorgt de stichting Spatie tentoonstellingen, projecten en artist-in-residences in en om het winkelcentrum. Stichting Kunstroute Presikhaaf organiseert diverse activiteiten voor kunstenaars die actief zijn in en rond Presikhaaf. In de nabijheid van het winkelcentrum is Het Kinderpark gesitueerd, waar buurtcentrum De Oosthof (Stichting Bewonersbedrijf De Oosthof) de gelegenheid biedt om cultuur-maatschappelijke bijeenkomsten te houden.

Bedrijven[bewerken]

Naast het winkelcentrum Presikhaaf beschikt de wijk over drie bedrijventerreinen: IJsseloord 1 en 2, en de IJsselburcht. Naast tientallen kleine bedrijven hebben onder andere Logica, Atos Origin en Ballast Nedam vestigingen in Presikhaaf.

Foto's[bewerken]

Externe link[bewerken]