Preuteleute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Preuteleute
Preuteleute anno 2019 met v.l.n.r. Ook Alain, Weere Marc en Alain
Preuteleute anno 2019 met v.l.n.r. Ook Alain, Weere Marc en Alain
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2002 - heden
Oorsprong België
Genre(s) Comedyrock, Dialectmuziek
Label(s) eigen beheer, [PIAS] Comedy
Leden
Zanger / Gitaar Sebastien Dewaele
Zanger / Toetsinstrument Tom Vanrijckeghem
Drums Marcos Della Rocha
Oud-leden
Drums Marc Bruijn
Basgitaar Pieter Van den Berkmortel
Gitaar Ben Van Camp
Basgitaar Robin Zielhorst
Basgitaar David Colameo
Drums Ace Zec
Gitaar Thomas Vanelslander
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Preuteleute in 2014 met v.l.n.r. Ahmed, Alain, Ook Alain, Isaac en Den Diersten

Preuteleute is een Belgische comedy-rockband die zingt in het West-Vlaamse dialect.

Leden[bewerken]

De band bestaat uit de volgende vaste leden:

Geschiedenis[bewerken]

Preuteleute ontstond in 2002 als een cabaret-duo. In 2005 kwam hun eerste album uit waarmee ze een bekend randfenomeen werden in hun thuisprovincie West-Vlaanderen. In 2006 transformeerde Preuteleute in een volwaardige muziekgroep en ze brachten het jaar erop hun tweede cd uit. Na een afwezigheid van bijna 3 jaar[1] is Preuteleute sinds 2012 terug met een derde album en een nieuwe show. Eind december 2013 stelden ze hun eerste avondvullende theatershow Un-butt-plugged voor in het Casino-Kursaal van Oostende.[2] Met deze show trokken ze in 't voorjaar en najaar van 2014 op tournee door Vlaanderen. Het vervolg, de theatershow Anology, werd voorgesteld eind januari 2016. Preuteleute laat zich vooral opmerken door hun komisch schunnige en seksueel expliciete teksten in het West-Vlaams. Naast eigen nummers herwerkt de groep vaak covers die voorzien worden van een andere tekst.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Ostensche Pretensche 28-05-2005 -
Levenslessen 12-08-2007 -
De Dubbele Witten 13-03-2012 24-03-2012 48 10
Anology 16-04-2016 23-04-2016 56 1 Enkel op vinyl

Singles[bewerken]

 • Kestmussel (2006)
 • Wieder weetn da (2012)

Dvd's[bewerken]

 • Un-butt-plugged (2014)
 • Anology (2017)

Albums[bewerken]

Ostensche Pretensche[bewerken]

Het eerste album van Preuteleute werd voorgesteld in Turnhout op 28 mei 2005. Op 13 augustus 2009 volgde de officiële heruitgave. Het album werd geproduceerd door Tom Vanrijckeghem.

Levenslessen[bewerken]

Het tweede album van de groep werd voorgesteld op 12 augustus 2007 in Oostende en werd geproducet door Tom Vanrijckeghem.

De Dubbele Witten[bewerken]

Het derde album bestaat uit een studioplaat, De Witten, en een liveplaat, Ook De Witten. Ze werd voorgesteld op 7 april 2012 in Oostende, voorafgegaan door de release op iTunes op 13 maart 2012. De Witten werd geproduceerd door Tom Vanrijckeghem en Ace Zec, ex-drummer van Customs. Ook De Witten werd geproducet door Preuteleute en werd live opgenomen op 13 augustus 2009 tijdens de Paulusfeesten in Oostende.

Anology[bewerken]

Deze dubbelelpee bevat nummers uit de vorige drie albums, alsook demo's uit de periode 1995-1997, toen Sebastien en Tom nog het duo Marygold vormden. De plaat werd uitgebracht op Record Store Day op 16 april 2016 door [PIAS] Comedy.

Trivia[bewerken]

 • Naast bekende nummers parodieert Preuteleute ook platenhoezen van bestaande artiesten: de hoes van Levenslessen is gebaseerd op het album Unfinished Music No.1: Two Virgins van John Lennon en Yoko Ono. De Dubbele Witten is afgekeken van The White Album van The Beatles. De elpee Anology is dan weer een parodie op het album No Jacket Required en de single Sussudio van Phil Collins.
 • In het nummer Wieder weetn da bezingt de groep Wikipedia.
 • Op het podium nemen alle groepsleden alter ego's aan. Deze luiden: Alain, Ook Alain en Weere Marc (en de ex-bandleden Isaac, Ahmed en Den Diersten).
 • Zanger Sebastien Dewaele speelde een van de hoofdrollen in de VRT-serie Eigen kweek, had enkele kleine filmrollen in Ex Drummer en 22 mei en was gastacteur in Aspe, Witse, Mega Mindy en De Pietenbende van Sinterklaas. Als stand-upcomedian won hij met zijn typetje 'Jezus' de Crazy Comedy Cover Contest editie 2010.
 • Ex-bandlid en gastmuzikant Robin Zielhorst werd begin 2012 door het Nederlandse tijdschrift De Gitarist uitgeroepen tot beste metal-bassist van de Benelux.[3]
 • Ondanks de uitgesproken West-Vlaamse roots, zijn enkel de beide frontmannen West-Vlamingen. Preuteleutes drummer heeft de Braziliaanse nationaliteit en hun ex-ritmesectie is Nederlands.
 • Met Bluuf me je fikkn va me behaalde Preuteleute een 10de plaats in de verkiezing van beste West-Vlaamse song aller tijden.[4][5]
 • Zanger Sebastien Dewaele heeft een rol in de serie Bevergem. (2015) en Gentwest. (2018)

Externe link[bewerken]