Primark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Primark
Logo
The Headrow Primark in Leeds op 11 april 2011
Onderdeel van Associated British Foods
Oprichting 1969
Hoofdkantoor Vlag van Ierland Dublin, Ierland
Sleutelfiguren Arthur Ryan, voorzitter
Paul Marchant, Chief Executive
Werknemers 52.000
Sector detailhandel
Omzet 3,19 miljard euro
Winst Gestegen 2.730 miljoen pond
Website http://primark.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Primark is een keten van 341 kledingwinkels, in Ierland (waar de naam Penneys gebruikt wordt), het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Polen, Portugal, België, Italië, Frankrijk, Slovenië en de Verenigde Staten.[1] De onderneming heeft haar hoofdkantoor in Ierland en is een dochteronderneming van Associated British Foods (ABF). De eerste Primark opende zijn deuren in juni 1969 in Mary Street (Dublin). Al snel werden nog vier vestigingen geopend. Verdere uitbreiding vond plaats in het Verenigd Koninkrijk, waar in 1972 vier winkels werden geopend in diverse voorsteden in Engeland. De eerste winkels op A-locaties waren in Derby en Bristol.

Marktpositie[bewerken | brontekst bewerken]

Primark is een budgetkledingketen. Het bedrijf bestelt bij de goedkoopste leveranciers die kleding maken van eenvoudig ontwerp en simpele stoffen. Alles wordt verkocht onder een van de eigen merknamen. Alle goederen die in de winkels worden aangeboden zijn speciaal gemaakt in opdracht van het bedrijf. Daarnaast zijn er merken voor bepaalde soorten kleding.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 sloot Primark zich aan bij het Ethical Trading Initiative (ETI), een samenwerkingsverband waarin bedrijven, vakbonden en ngo's samen zouden werken aan de arbeidsrechten. ETI-leden zijn verplicht om te werken aan de implementatie van een gedragscode op basis van de kernwaardes van de International Labour Organisation.[2]

In december 2008 publiceerde de Britse liefdadigheidsinstelling War on Want het rapport Fashion Victims II. Hierin staat dat de omstandigheden in de Bengaalse fabrieken die aan Primark leveren niet verbeterd zijn in de twee jaar nadat zij voor het eerst werden bezocht.[3]

Na een onderzoek van BBC/The Observer naar de werkomstandigheden bij een Britse leverancier werd deze op 9 januari 2009 door de ETI gedwongen om leveringen aan Primark stop te zetten. Het onderzoek betrof het vermeend gebruik van illegale immigranten op de Britse arbeidsmarkt, die minder betaald kregen dan het Verenigd Koninkrijk wettelijk minimumloon.[4]

Primark was een van de bedrijven die opdrachten verstrekten aan de in 2013 ingestorte textielfabrieken in het Rana Plaza te Bangladesh. Bij deze ramp kwamen 1127 personen om het leven en raakten 2500 mensen gewond.

Primark krijgt ook kritiek op zijn gericht zijn op goedkope budgetkleding, bijvoorbeeld vanwege de slechte kwaliteit van zijn kleding en de milieuonvriendelijke wegwerpcultuur die daardoor gestimuleerd wordt (fast fashion).

Winkels[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste Primark-winkel bevindt zich aan Market Street in Manchester (Engeland). Deze heeft een oppervlak van ruim 9.300 m2 en is in 2012 gerenoveerd en uitgebreid waarbij 4.600 m2 aan de winkel werd toegevoegd.[5]

Vanaf 2006 zijn er ook Primark-winkels buiten Ierland en Groot-Brittannië geopend. De eerste winkel werd geopend in mei 2006 in Madrid (Spanje). De eerste winkel in Nederland ging in 2008 open in Rotterdam. De eerste winkel in België opende in december 2009 in Luik. In dat jaar openden ook winkels in Portugal en Duitsland. De Primark in Rotterdam is ongeveer 3500 m2. In Groningen is recent een Primark geopend van ca. 5500 m2. Daarna nog in Italië (Milaan) en Frankrijk (Marseille).

De eerste Primark-winkel in de Verenigde Staten is op 10 september 2015 geopend in Boston. Daarna volgde een filiaal in King of Prussia. Met deze nieuwe locaties hoopt Primark voet aan de grond te krijgen op Amerikaanse bodem. In 2017 lijkt dat te gaan lukken, in maart 2017 wordt een grote winkel geopend in New York. In 2018 werd aangekondigd door Primark dat er een uitbreiding komt naar Oost-Europa, met nu het oog gericht op Polen (Warschau), Slovenië (Ljubljana) en Tsjechië (Praag). De winkels worden in medio 2019/2020 geopend.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]