Primitief kubisch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Primitief kubisch tralie

Primitief kubisch (en: simple cubic (sc)) is de benaming voor een type tralie/bolstapeling waarin alle traliepunten zich op de hoekpunten van een kubus bevinden. De primitief kubische tralie is een van de veertien Bravaistralies. Een primitieve tralie heeft in totaal één traliepunt, die bestaat uit 8 hoekpunten die elk voor 1/8 binnen het tralie vallen.

Een primitief kubisch kristalrooster[bewerken]

Eén atoom of ion per traliepunt[bewerken]

Wanneer een tralie zich herhaalt in dezelfde stand, in drie onafhankelijke richtingen (zodat er een heel groot rooster ontstaat van tralies naast elkaar), en er op ieder traliepunt een atoom of ion wordt ingevuld, noemt men het resultaat een primitief kubisch kristalrooster. De atomen of ionen hebben zich dan op dezelfde manier gerangschikt zoals te zien is in het plaatje met het primitief kubische tralie.

Het element polonium uit het periodiek systeem heeft een primitief kubisch kristalrooster.

Meerdere atomen of ionen per traliepunt[bewerken]

Op ieder traliepunt kunnen ook meerdere atomen of ionen worden ingevuld. Cesiumchloride is hier een voorbeeld van. Op elk traliepunt is daar een cesium-ion ingevuld, en op een afstand van (1/2,1/2,1/2) van ieder cesium-ion bevindt zich een chloride-ion. De combinatie van twee of meer ionen of atomen, die samen op ieder traliepunt ingevuld moet worden, noemt men ook wel een structuureenheid. In dit geval bestaat de structuureenheid dus uit twee ionen; een cesium-ion en een chloride-ion. Andere stoffen die deze structuur hebben, zijn bijvoorbeeld Cesiumbromide en cesiumjodide.

Zie ook[bewerken]