Primitieve functie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De primitieve functie van een gegeven functie is een begrip uit de wiskunde, meer bepaald uit de integraalrekening. Voor de primitieve functie van een gegeven functie geldt, dat de afgeleide van de primitieve functie gelijk is aan Een primitieve functie van die in elementaire functies kan worden uitgedrukt, is op een daarbij op te tellen vast getal (een constante) na bepaald, de afgeleide van een vast getal is immers nul. Andere namen voor de primitieve functie zijn alleen primitieve, stamfunctie of onbepaalde integraal. Voor de eenvoud wordt, wanneer er op de middelbare school met integreren wordt begonnen, de primitieve functie ook omgekeerde afgeleide genoemd. Om van de primitieve functie te kunnen bepalen, is het dus nodig te kunnen differentiëren.

Definitie[bewerken]

Een functie is een primitieve functie van de functie als differentieerbaar is en de afgeleide van gelijk is aan

Context[bewerken]

De bovenstaande definitie kan in verschillende contexten toegepast worden, al naargelang van wat men onder een differentieerbare functie verstaat. Meestal gaat het om een reëelwaardige functie die op een gegeven interval continu reëel differentieerbaar is. In de complexe analyse zal men de (strengere) eis van complexe differentieerbaarheid (holomorfie) opleggen. In de theorie van de Lebesgue-integraal zijn en klassen van onderling equivalente functies (functies die slechts op een nulverzameling verschillen), en dan is bijna overal reëel differentieerbaar, en is de afgeleide bijna overal gelijk aan .

Als een primitieve is van en een constante, dan is eveneens een primitieve van . Men zegt soms dat een primitieve "op een constante na bepaald is".

Voorbeelden[bewerken]

In de onderstaande voorbeelden is de onafhankelijke veranderlijke van een reële of complexe functie.

  • en zijn primitieven van de constante 1.
  • is een primitieve van
  • is een primitieve van
  • Noteer voor de functie die de waarde 1 aanneemt voor alle positieve en de waarde 0 elders. Noteer voor de functie die de waarde 1 aanneemt voor alle negatieve en de waarde 0 elders. Dan is voor elke twee reële constanten en de functie een primitieve van . Merk op dat het domein van deze functie en haar primitieven de waarde uitsluit. Doordat het domein niet samenhangend is, zijn twee onafhankelijke constanten mogelijk.

Hoofdstelling van de integraalrekening[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Hoofdstelling van de integraalrekening voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zij een primitieve van en laat het gesloten interval tot het inwendige van het domein van behoren. Dan geldt

met andere woorden, afgeleide en integraal zijn omgekeerde bewerkingen. Ook volgt hieruit dat een bepaalde integraal kan worden berekend met behulp van een onbepaalde integraal ofwel de primitieve.

De hoofdstelling van de integraalrekening geldt ook in de Lebesgue-integratietheorie, op voorwaarde dat het gelijkteken als bijna overal gelijk geïnterpreteerd wordt.

Integreren, het bepalen van de primitieve[bewerken]

Strikt genomen omvat integreren meer dan alleen het vinden van de primitieve van een functie, maar vaak wordt met 'integreren' alleen het bepalen van de primitieve aangeduid. Het vinden van de primitieve functie is een belangrijk onderwerp binnen de integraalrekening. In feite zijn alle berekeningen nodig om een integraal uit te rekenen, een onderdeel van het integreren.

Het minst gecompliceerd bij integreren is het bepalen van de primitieve van eenvoudige functies, zoals gegeven in een lijst van integralen. Voor het integreren van samengestelde functies bestaan verschillende technieken. De meestgebruikte technieken zijn integreren door substitutie, breuksplitsen en partieel integreren.

Sommige primitieve functies kunnen niet in elementaire functies worden uitgedrukt, zoals:

  • de sinusintegraal: