Princes Czartoryski Foundation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Czartoryski Museum, Krakow, juni 2005

De Princes Czartoryski Foundation, in 1991 opgericht door vorst Adam Karol Czartoryski beheert de kunstverzameling die ondergebracht is in het Czartoryski Museum in Krakau, Polen.

Collectie[bewerken]

De uitzonderlijk rijke collectie heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De collectie veranderde meermaals ongewild van eigenaar of locatie en delen ervan verdwenen in privé-bezit. In 1878 bracht vorst Władysław Czartoryski (1828-1894) de familiale kunstcollectie onder in dit Krakause stadspaleis. De collectie bevat als topper een werk van Leonardo da Vinci, De dame met de hermelijn. Dit werk komt ook voor op de Poolse website als aandachtstrekker. Een ander belangrijk kunstwerk Portret van een jonge man van Raphael is sinds 1939 vermist na diefstal door de bezetter. Na de Duitse bezetting van Polen in 1939 verhuisden, na een selectie door dr. Hans Posse, 85 belangrijke schilderijen naar Dresden. Zij waren bedoeld om Hitlers Linzer Sammlung aan te vullen. In 1945 bracht dr. Hans Frank, gouverneur-generaal van Polen tijdens de Duitse bezetting, de collectie naar de Wawelburcht te Krakau voor zijn persoonlijk genoegen. Maar tijdens de bevrijding van Krakau, nam hij de collectie mee naar Silezië en vervolgens naar zijn eigen villa in Neuhaus. Na de arrestatie van Frank in mei 1945 kwam de collectie terug naar de rechtmatige eigenaar. Evenwel zonder de ontbrekende Rafaël en 843 andere verdwenen artefacten.

Na de Tweede Wereldoorlog tijdens de communistische machtsovername was de gehavende collectie terug te bezichtigen in een museum. Ondanks de economische toestand in het naoorlogse Polen overleefde het museum dankzij het werk van professor Marek Rostworoski, die zijn leven wijdde aan de collectie. In 1991 besliste het Poolse Hooggerechtshof dat de collectie terug moest worden gegeven aan de rechtmatige eigenaar vorst Adam Karol Czartoryski tezamen met de bibliotheek die in een naburig gebouw zijn onderkomen had gevonden. De historicus van Poolse afkomst en neef van de stichter, Adam Zamoyski, was van 2008 tot 2011 voorzitter van de beheerraad.
Momenteel is de collectie te bezichtigen in een museum te Krakau (Zuid-Polen) dat heden ten dage meer dan 12 000 bezoekers per jaar kent. De stichting organiseert tentoonstellingen over de gehele wereld. Daarbij is het schilderij van Da Vinci, Dame met hermelijn steevast een publiekstrekker.

Collectie aangekocht door de Poolse staat[bewerken]

Eind 2016 werd bekend dat Adam Karol Czartoryski de collectie voor 105 miljoen euro, ongeveer 5 % van de marktwaarde, heeft verkocht aan de Poolse staat. Als reactie hierop is het bestuur van de stichting opgestapt. Immers, volgens de statuten van de stichting is de kunstverzameling niet overdraagbaar en ondeelbaar. De aftredende voorzitter van de stichting wees erop dat de collectie niet precies genoeg geschat werd naar zijn waarde. [1] Een en ander past in de politiek van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid om Pools cultureel erfgoed onder staatsbescherming te brengen.

Samenstelling van de beheerraad[bewerken]

  • Stichter: Adam Karol vorst Czartoryski
  • Voorzitter beheerraad: dr. Marian Wołkowski-Wolski

Bibliografie[bewerken]

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Polen koopt megacollectie vol Rembrandts en Da Vinci s voor spotprijs.dhtml